Sigla Arhiepiscopiei Dunării de Jos Catedrala Arhiepiscopiei Dunării de Jos

Cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, în Sala de Expoziţii Temporare „Sergiu Dumitrescu“ a Muzeului Istoriei, Culturii şi Spiritualităţii Creştine de la Dunărea de Jos a fost amenajată expoziţia artistului Florian Doru Crihana, intitulată „Titanic“.

Vernisarea a avut loc în seara zilei de 3 noiembrie a.c., în prezenţa iubitorilor de artă, a unor directori de instituţii muzeale din Galaţi dar şi a unor tineri elevi seminarişti.

Expoziţia reuneşte aproape 40 de picturi care, dintr-o perspectivă satirică, prezintă diferite imagini ale celebrului vas Titanic, de care se leagă una dintre cele mai mari tragedii navale petrecute vreodată: peste 1.500 oameni au murit în aprilie 1912 când Titanicul, cea mai mare ambaracţiune construită până atunci s-a scufundat, după ce a lovit un iceberg. Nava de  46.000 de tone călătorea de la Southampton la New York cu mai mult de 2.200 pasageri la bord. Doar puţin peste 700 dintre aceştia au supravieţuit.

De asemenea, artistul a reuşit să surprindă, în aceeaşi notă de satiră şi umor, diferite ipostaze  ale interiorului vasului, ale personajelor, precum şi momentele cheie ale tragicului eveniment.

Prezentă la eveniment, cunoscutul critic de artă Mariana Tomozei Cocoş l-a descris pe artistul Florian Doru Crihana ca pe un povestitor în imagini, care, prin umorul său dezvăluie alte faţete ale unei realităţi: „Artistul Florian Doru Crihana este un povestitor în imagini care ne relatează povestiri/poveşti ce au – dincolo de accentele suprarealiste sau chiar fantastice, sau poate tocmai datorită lor – un fel de capacitate de a ne dezvălui, de a pătrunde faţete ascunse sau mai puţin vizibile ale realităţii. Fiecare situaţie are sensuri umoristice, dar poate de aceea reuşeşte să capteze  atenţia şi să evite acel posibil plictis care se naşte din abordarea unei teme mult frecventate de artişti din diferite domenii. Fiecare imagine stârneşte râsul, dar în ansamblu pluteşte o notă amară de nedumerire în privinţa sensului întregii civilizaţii, cu mersul ei triumfal spre realizări tehnice de anvergură, de cultivare a confortului şi bunăstării, dar ignorând pericole fireşti ce o pun sub semnul întrebării.

Prin asociaţii de imagini pline de inventivitate, prin modul de abordare al unei teme ce pare a fi epuizată ca semnificaţii, Florian Doru Crihană reuşeşte să ne ofere o perspectivă nouă, proprie, care captivează, amuză şi în acelaşi timp îndeamnă la reflecţie“.

Evenimentul de la Muzeul Istoriei, Culturii şi Spiritualităţii Creştine de la Dunărea de Jos deschide, din punct de vedere cultural, manifestările spirituale dedicate Sfântului Apostol Andrei, ocrotitorul municipiului Galaţi şi a întregului neam românesc.

Expoziţia va fi deschisă publicului larg până la data de 26 noiembrie 2016.

***

Florian Doru Crihana este membru al Uniunii Artiştilor Plastici din România din anul 2007. A deschis numeroase expoziţii personale la invitaţia diferitelor galerii din ţară şi străinătate (Germania, Polonia, Belgia, Bulgaria, Italia), activitate răsplătită cu peste 70 de premii naţionale şi internaţionale.

Ajută cu bucurie

Calendar

Proiect

Revista arhiepiscopiei

Ştiri Trinitas TV

Alte emisiuni

Emisiunea „În căutarea lui Hristos“

Ne puteți urmări și pe Facebook