Sigla Arhiepiscopiei Dunării de Jos Catedrala Arhiepiscopiei Dunării de Jos

În aceste zile, Colegiul Național „Vasile Alecsandri” din Galați sărbătorește 150 de ani de existenţă.

În acest context, astăzi 24 noiembrie a.c., în incinta colegiului gălăţean, Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunări de Jos, a săvârşit o slujbă de pomenire pentru fondatorii, profesorii şi elevii acestei şcoli trecuţi la Domnul.

În prezenţa mai multor oficialităţi centrale şi locale, a numeroşi oameni de cultură, intelectuali, profesori, elevi şi absolvenţi ai acestei instituţii de învăţământ, Chiriarhul Dunării de Jos a binecuvântat o placă comemorativă, amplasată pe faţada prestigiosului colegiu, ce marchează împlinirea a 150 de ani de la înfiinţare.

Evenimentele dedicate acestei zile au continuat la Teatrul Dramatic „Fani Tardini“ din Galaţi, cu o Gală jubiliară a prestigiosului Colegiu naţional, în cadrul căreia au fost premiate cele mai bune performanţe şcolare ale elevilor şi au fost acordat diplome de excelenţă pentru foşti absolvenţi.

***

Înfiinţat la 26 noiembrie 1867,  Colegiul Național „Vasile Alecsandri“ din Galați este o instituţie de prestigiu a învăţământului preuniversitar românesc, un for de cultură ce se remarcă prin disciplină, competenţă şi performanţe şcolare deosebite. Şcoala a funcţionat iniţial sub formă gimnazială cu patru clase, la 1 septembrie 1887 a devenit liceu, iar din 16 octombrie 1892 Liceul din Galaţi a primit în mod oficial numele de „Vasile Alecsandri“. Din 1996 unitatea de învăţământ devine colegiu, iar din 2000 - Colegiul Național „Vasile Alecsandri“.

Elevii Colegiului Naţional au dat întotdeauna dovada excelenţei academice, numele şcolii fiind onorat prin numeroasele premii naţionale şi internaţionale. Rezultatele merituoase obţinute la examenele susţinute la finalul ciclurilor şcolare în ultimele decenii au clasat instituţia pe locuri fruntaşe în ierarhia naţională stabilită de autorităţile româneşti din domeniul educaţiei. Absolvenţii colegiului au devenit studenţi ai celor mai cunoscute universităţi româneşti sau au fost acceptaţi la instituţii de învăţământ superior renumite din: S.U.A., Marea Britanie, Franţa, Germania, Olanda, Japonia.

De pe băncile Colegiul gălăţean, din cei 15.000 de absolvenţi, 400 sunt olimpici naţionali şi 50 sunt olimpici internaţionali.      

Ajută cu bucurie

Calendar

Proiect

Revista arhiepiscopiei

Ştiri Trinitas TV

Alte emisiuni

Emisiunea „În căutarea lui Hristos“

Ne puteți urmări și pe Facebook