Sigla Arhiepiscopiei Dunării de Jos Catedrala Arhiepiscopiei Dunării de Jos

În Arhiepiscopia Dunării de Jos au debutat astăzi, 5 noiembrie 2018, în cele opt protopopiate ale eparhiei, conferinţele pastoral-misionare corespunzătoare celui de-al doilea semestru al anului 2018.

Primele întruniri au avut loc în judeţul Galaţi la Protoieriile Târgu Bujor, Tecuci şi Nicoreşti, iar în judeţul Brăila, la Protoieria Însurăţei.

Întâlnirile au început cu oficierea Sfintei Liturghii săvârşită în sobor de către toți preoții slujitori din cadrul protopopiatelor, sub protia unui preot delegat de la Centrul eparhial.

Şedinţa din cadrul Protoieriei Târgu Bujor, a fost precedată de săvârşirea Sfintei Liturghii în biserica „Adormirea Maicii Domnului“ din Târgu Bujor, acolo unde s-au desfăşurat şi lucrările propriu-zise ale conferinţei semestriale, aşezate sub genericul „Anul comemorativ al făuritorilor Marii Uniri de la 1918“.

La chinonic, mai mulţi elevi de la Şcoala Generală nr. 2 „Grigore Hagiu“ din Târgu Bujor, îmbrăcaţi în frumosul port tradiţional al zonei au interpretat cântece patriotice şi religioase.

La finalul slujbei, în semn de binecuvântare și prețuire pentru lucrarea desfăşurată în parohii, Înaltpreasfinţia Sa a acordat mai multor preoţi rangurile bisericeşti de sachelar şi iconom.

După cuvântul de deschidere al Înaltpreasfinţitului Părinte Arhiepiscop Casian a urmat prelegerile a trei preoţi din cadrul acestui protopopiat, în care au fost prezentate aspecte care privesc contribuţia însemnată a Bisericii Ortodoxe Române şi a unor personalităţi de seamă din această zonă a ţării la realizarea Unirii.

În cea de-a doua parte a conferinţei, într-un frumos şi emoţionant dialog, preoţii participanţi au adus mărturii despre contribuţia preoţilor şi a credincioşilor pentru unitatea şi credinţa românilor. Cinstirea eroilor neamului românesc se constituie în această zonă ca o datorie sfântă ce a fost perpetuată cu mare grijă din generaţie în generaţie. 

În continuare, Chiriarhul Dunării de Jos a săvârşit slujba de sfinţire a noului sediu administrativ al Protoieriei Târgu Bujor.

La slujba de sfințire și de inaugurare a noului sediu au participat slujitori din administraţia eparhială, preoţi din protopopiat, precum şi angajaţii acestei instituţii bisericeşti.

Noul sediu al Protopopiatului Târgu Bujor a fost construit în perioada 2015 - 2018, fiind amenajat cu toate cele necesare pentru desfășurarea activității.

Sediul a fost dotat şi cu o sală de conferinţe, în care cei 54 de preoţi din cadrul acestui protopopiat vor avea posibilitatea de a participa la conferințele preoțești.

Seria conferinţelor pastoral-administrative ale preoţilor din Eparhia Dunării de Jos va continua în perioada 6-13 noiembrie 2018, prin întrunirile slujitorilor din cadrul protopopiatelor Făurei, Covurlui, Brăila şi Galaţi.

Ajută cu bucurie

Calendar

Proiect

Revista arhiepiscopiei

Ştiri Trinitas TV

Alte emisiuni

Emisiunea „În căutarea lui Hristos“

Ne puteți urmări și pe Facebook