Sigla Arhiepiscopiei Dunării de Jos Catedrala Arhiepiscopiei Dunării de Jos

Credincioşii din localitatea Șerbeștii Vechi, comuna Șendreni, judeţul Galați, l-au primit în mijlocul lor marți, 5 noiembrie 2019, pe Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos.

Părintele Arhiepiscop a săvârşit, la ceas de seară, slujba punerii pietrei de temelie pentru noua biserică care va fi ocrotită de Sfântul Antonie cel Mare și Sfântul Sfințit Mucenic Lucian.

Noua biserică se va construi pe un teren al localității Șerbeștii Vechi, prin bunăvoința și dragostea unor credincioși din zonă, care au luat hotărârea de a ridica un sfânt locaş pentru această comunitate mică situată în Câmpia Siretului Inferior, ai cărui credincioșii erau nevoiți să străbată distanțe mari pentru a ajunge în satele învecinate la un locaș de cult.

La eveniment au fost prezenți preoți din parohiile învecinate, autorităţi locale și numeroşi credincioşi, între care și mulți copii, atât din satul Șerbeștii Vechi, cât şi din comuna Șendreni, unii dintre ei îmbrăcați în portul tradițional românesc.

După punerea pietrei de temelie şi fixarea Sfintei Cruci în locul unde se va ridica Sfânta Masa, credincioşii au fost binecuvântaţi de către ierarhul Dunării de Jos, fiind stropiţi cu agheasmă.

În continuare, chiriarhul Dunării de Jos a adresat celor prezenţi un cuvânt de învăţătură în care a vorbit despre viața curată pe care a avut-o Sfântul Antonie cel Mare, cel care va fi unul dintre ocrotitorii bisericii din această localitate, evidențiind importanța împlinirii în viața noastră a îndemnurilor bune și foarte necesare lăsate de acest sfânt pentru o bună viețuire atât pentru cei adulți, cât și pentru copii.

De asemenea, Înaltpreasfinția Sa a explicat sensurile duhovnicești ale sfințirii locului unde se va înălța o nouă biserică, în care locuitorii cu suflet mare din acest mic sat se vor putea ruga Milostivului Dumnezeu și îi vor pomeni pe cei trecuți la cele veșnice.

Totodată, Arhipăstorul Dunării de Jos a arătat că în zgomotul și în viteza cu care ne deplasăm zilnic la diferite activități, este nevoie și de o oază de pace, de liniște, de binecuvântare și de reașezare a noastră pe făgașul normal al vieții, în care să fim în comuniune cu Dumnezeu și cu Sfinții Lui, pentru o viață frumoasă trăită în armonie și în înțelegere unii cu alții.

„La răscrucea dintre calea Siretului care curge domol spre Dunăre și la accesul din Moldova spre Dunăre și de la Dunăre spre Moldova, s-a așezat pentru cătunul Șerbeștii Vechi, un sătuc ce nu avea biserică, o corabie plutitoare pe uscat pentru cei câteodată încercați de revărsările de ape. Această bisericuță va fi un memorial și pentru cei ce în viteza de fiecare zi se vor opri o clipă pentru a se reculege, a se gândi mai mult și a înțelege că biserica este permanent locul păcii, al liniștii, al solidarității și locul unde învățăm să fim unul lângă altul și să trăim mai mult unul pentru altul, căci biserica și pentru sătucul acesta, în anul închinat satului românesc, este tot un spital spiritual, social și uman ocrotit de Sfântul Antonie cel Mare și Sfântul Sfințit Mucenic Lucian“, a spus Părintele Arhiepiscop.

La final, ierarhul a săvârșit o slujbă de mulțumire pentru binefacerile revărsate de Dumnezeu asupra poporului dreptcredincios din satele de la Dunăre și s-a rugat pentru odihna sufletelor celor adormiți, aflați în inimile și pe pomelnicele celor prezenți.

La plecare, toți credincioşii prezenţi au primit iconiţe din partea ierarhului locului.

Pr. Rareş Bucur

Ajută cu bucurie

Calendar

Proiect

Revista arhiepiscopiei

Ştiri Trinitas TV

Alte emisiuni

Emisiunea „În căutarea lui Hristos“

Ne puteți urmări și pe Facebook