Sigla Arhiepiscopiei Dunării de Jos Catedrala Arhiepiscopiei Dunării de Jos

Astăzi, 25 noiembrie, în ziua de pomenire a Sfintei Mare Muceniţe Ecaterina, biserica gălăţeană ocrotită de Sfinţii Mucenici Ecaterina, Gheorghe şi Modest, şi-a sărbătorit hramul.

Manifestările prilejuite de sărbătoarea acestei parohii au debutat în ajun prin săvârşirea slujbei Vecerniei unită cu Litia şi au continuat în ziua hramului, cu oficierea Sfintei Liturghii de către un sobor de preoţi  din municipiul Galaţi.

În mijlocul slujitorilor şi a credincioşilor participanţi la slujba de hram s-a aflat  Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos.

La momentul liturgic cuvenit, o parte dintre copiii şi credincioşii prezenţi au fost împărtăşiţi cu Sfintele Taine.

În cuvântul adresat celor prezenţi la slujbă, Înaltpreasfinţia Sa a vorbit despre viaţa sfinţilor prăznuiţi astăzi, dar şi despre Sfântul Apostol Andrei, ocrotitorul oraşului Galaţi şi al multor biserici din acest municipiu de la Dunărea, la sărbătoarea căruia, vor fi aduse spre închinare în acest an, moaştele Sfântului Cuvios Ioan Damaschin.

După Sfânta Liturghie au fost oficiate slujba de mulţumire şi Parastasul pentru slujitorii, ctitorii şi binefăcătorii acestui sfânt locaş trecuţi la cele veşnice.

Cu prilejul hramului, parohia a oferit masa de prânz celor 70 de persoane asistate în cadrul Caminului pentru Persoane Vârstnice „Ştefan cel Mare şi Sfânt“ din municipiul Galaţi şi 100 de pachete cu alimente pentru credincioşii nevoiaşi.

De dărnicia slujitorilor de la această parohie s-au bucurat şi copiii de la Şcoala specială „Emil Gârleanu“ din Galaţi, care au primit prin grija membrilor Consilului şi Comitetului parohial dulciuri şi cărţi folositoare pentru suflet.

Biserica actuală datează din 27 octombrie 1929, fiind construită, cu binecuvântarea Episcopului Cosma Petrovici, al Dunării de Jos, sub îndrumarea părintelui Ioan Diaconescu, ce fusese transferat de la parohia Chilia Nouă, la insistenţele credincioşilor din zonă. Cutremurele din anii 1940 şi 1977 au deteriorat grav biserica, ceea ce a dus la începerea unor ample lucrări de restaurare în anul 1983, lucrări reluate după 1990, sub directa îndrumare a chiriarhului Dunării de Jos şi prin implicarea preotului Alexandru Teodosiade.

Pr. Rareş Bucur

Pastorală la Învierea Domnului

Ajută cu bucurie

Calendar

Proiect

Revista arhiepiscopiei

Ştiri Trinitas TV

Alte emisiuni

Emisiunea „În căutarea lui Hristos“

Ne puteți urmări și pe Facebook