Sigla Arhiepiscopiei Dunării de Jos Catedrala Arhiepiscopiei Dunării de Jos

În fiecare an, în preajma sărbătorii Sfântului Apostol Andrei, Seminarul Teologic Ortodox „Sfântul Andrei“ din Galaţi îşi cinsteşte ocrotitorul spiritual printr-un eveniment cultural-misionar de excepţie, şi anume Simpozionul naţional interseminarial.

Anul acesta, tema tratată în cadrul celei de-a 24-a ediţie a simpozionului a fost dedicată Anului omagial şi comemorativ 2023 şi s-a intitulat „Ierarhi, preoţi şi psalţi români care au contribuit la dezvoltarea muzicii psaltice liturgice din eparhii“.

Lucrările simpozionului au fost precedate de săvârşirea Sfintei Liturghii în Capela seminarului gălăţean, oficiată de preoţii profesori ai acestei şcoli, în prezenţa delegaţiilor de la celelalte seminarii teologice din ţară.

În continuare, dezbaterile întrunirii teologice s-au desfăşurat  în Sala de Expoziţii Temporare „Sergiu Dumitrescu“ din cadrul Muzeului Istoriei, Culturii şi Spiritualităţii Creştine de la Dunărea de Jos.

La manifestarea culturală şi educaţională a fost prezent Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, precum şi Preasfinţitul Părinte Visarion, Episcopul Tulcii.

În context sărbătorii Sfântului Apostol Andrei a fost prezentat astăzi şi proiectul expoziţional „Rugăciune şi comuniune“ ce cuprinde valoroase tipărituri din patrimoniul Arhiepiscopiei Dunării de Jos, având ca tematică imnografia şi cântarea bisericească, şi 80 de cărţi de rugăciune în format miniatural, tipărite în perioada secolelor XIX-XX, aduse din Eparhia Tulcii la Muzeul eparhial din Galaţi.

Expoziţia tematică „Cărţile de rugăciuni – abecedare ale credinţei şi pâine pentru suflet“, a fost organizată de Episcopia Tulcii în parteneriat cu Institutul de Cercetare Eco-Muzeale „Gavrilă Simion“ şi vernisată mai întâi în muncipiul Tulcea, bucurându-se de o frumoasă receptare în rândul vizitatorilor tulceni.

În deschiderea manifestării cultural-educaţionale, ierarhul locului a citit Evanghelia zilei şi a adresat celor prezenţi un cuvânt de binecuvântare şi de bun venit şi a apreciat implicarea elevilor şi a cadrelor didactice în acest demers educaţional important care a reuşit pe parcursul a 24 de ani să adune laolaltă foarte mulţi tineri liceeni.

De asemenea, Preasfinţitul Părinte Visarion, Episcopul Tulcii, a  prezentat colecţia de carte din această expoziţie şi a mulţumit gazdelor pentru  primirea deosebită şi oferiea unui spaţiu generos în care, cărţile de rugăciune şi obiectele valoroase pot fi admirate de către toţi cei interesaţi în aceste zilele de sărbătoare ale Sfântului Apostol Andrei la Galaţi.

La eveniment au participat inspectori şcolari, cadre didactice şi elevi de la mai multe seminarii teologice din ţară, cărora li s-au adăugat elevi ai unor prestigioase licee şi colegii din Galaţi, Brăila, Tecuci şi Făurei.

Un număr de 23 de seminarii şi licee din ţară au participat la această manifestare organizată de Seminarul din Galaţi, cu 51 de lucrări înscrise şi transmise la Simpozion.

Cu acest prilej, a fost prezentat numărul 23 al volumului intitulat „Rugăciunea tinerilor seminarişti în anul sfinţilor isihaşti“. Cartea apărută în aceste zile la Tipografia „Candela cuvântului“ a Arhiepiscopiei Dunării de Jos a fost realizată prin contribuţia ştiinţifică a elevilor de la seminarul gălăţean şi de la alte şcoli teologice din ţară, coordonaţi de profesorii lor.

În încheiere au fost oferite Diplome de participare şi alte publicaţii apărute la Editura Arhiepiscopiei Dunării de Jos, tuturor tinerilor implicaţi în buna desfăşurare a evenimentului.

Pr. Rareş Bucur

Pastorală la Învierea Domnului

Ajută cu bucurie

Calendar

Proiect

Revista arhiepiscopiei

Ştiri Trinitas TV

Alte emisiuni

Emisiunea „În căutarea lui Hristos“

Ne puteți urmări și pe Facebook