Sigla Arhiepiscopiei Dunării de Jos Catedrala Arhiepiscopiei Dunării de Jos

Cu câteva zile înainte de a sosi la Bucureşti capul Sfântului Apostol Andrei, s-a prăznuit în catedrala arhiepiscopală din Galaţi, 15 ani de la trecerea moaştelor sale prin acest oraş.

Cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Daniel, pe atunci Mitropolit al Moldovei şi Bucovinei, pe 16 octombrie 1996 spre seară ajungeau pe strada Domnească moaştele primului apostol al lui Hristos, ocrotitorul Galaţiului şi al întregii eparhii, dar şi ocrotitor spiritual al României. Mulţime de oameni l-au întâmpinat atunci cu bucurie şi entuziasm pe cel ce venea de la Iaşi trimis de Cuvioasa Parascheva, alături de care a stat câteva zile mângâiind şi oferind ajutor sutelor de mii de credincioşi din întreaga ţară.

Câte s-au întâmplat de atunci şi până astăzi? Ce drumuri misionare a deschis Sfântul Apostol Andrei?

Stau mărturie pentru asta bisericile construite şi închinate lui, spitalele şi instituţiile de învăţământ care-l au ca ocrotitor, miile de copii botezaţi care-i poartă numele şi evlavia crescândă a oamenilor de la Dunăre faţă de el. Sfântul Apostol Andrei a ajutat la amplificarea misiunii pe tărâmul acestei eparhii, venirea moaştelor sale sporind evlavia întregului popor.

Seara, pe 16 octombrie 2011, IPS Casian a slujit împreună cu un sobor mare de diaconi şi preoţi din municipiul Galaţi vecernia şi litia. În catedrală au fost scoase la închinare moaştele Sfântului Andrei, ale Sfântului Ioan Casian şi moaştele Sfântului Nectarie, alături de celalte părticele din trupurile sfinţilor care se află permanent în acest locaş de cult. Deşi vremea de afară a fost potrivnică, credincioşii au venit cu nădejde să ceară ajutorul sfinţilor.

N-a fost o simplă comemorare a unii eveniment ci o aducere aminte că Sfântul Andrei este printre noi şi lucrează, aşteptând mereu să-i cerem ajutorul. A fost o seară frumoasă de rugăciune în care toţi l-am rugat pe Dumnezeu să se milostivească în primul rând către oamenii săraci, către copiii orfani, către bătrânii din azile, deţinuţii din penitenciare, către elevii şi studenţii acestei eparhii.

La ceas de seară, cu lumânări în mâini şi în miros curat de tămâie, IPS Casian împreună cu soborul de preoţi l-a rugat pe Dumnezeu să ocrotească pe toţi locuitorii eparhiei, aducând înainte rugăciunile Preasfintei Născătoare de Dumnezeu, ale Sfântului Andrei, ale Sfântului Ioan Casian, ale Sfântului Nectarie şi ale tuturor sfinţilor. După ce a binecuvântat pâinile puse înainte, Înaltpreasfinţia Sa a ţinut un cuvânt de învăţătură.

Nu uitaţi că v-a vizitat Sfântul Apostol Andrei! Nu uitaţi că v-a vizitat primul apostol al lui Hristos!” a exclamat plin de entuziasm ierarhul Dunării de Jos.

Înaltpreasfinţia Sa a amintit că venirea moaştelor Sfântului Andrei la Galaţi în 1996 a deschis calea sfinţilor, pe care au venit apoi în anii următori Sfântul Ioan Casian şi Sfântul Ioan cel Milostiv în 2002, Sfântul Atanasie Patriarhul în 2004, Sfinţii Dasie, Emilian şi Gheorghe în 2005, Sfântul Nectarie în 2006, Sfântul Sofronie în 2008, Sfântul Vasile cel Mare, Sfinţii din Samotracia, Sf. Grigorie Palama şi Sf. Martiri de la Niculiţel în anul 2009. Tot de atunci şi până astăzi la Dunărea de Jos au ajuns relicve de mare valoare pentru întreaga creştinătate, precum: o părticică din crucea Domnului în 1992, o părticică din crucea Sf. Apostol Andrei în 1997, Cinstitul Brâu al Maicii Domnului în 2001, Veşmântul Sf. Parascheva tot în 2001, veşmântul Sf. Efrem de la Pecerska în 2005 şi veşmântul Sf. Patapie în 2009. Primirea lor s-a făcut cu mari procesiuni, iar în pelerinaj au venit, spre a cinsti aceste tezaure duhovniceşti zeci de mii de pelerini.

În soborul sfinţilor este răspunsul pentru mai multă comuniune între noi” a precizat IPS Casian, amintind că aşa cum sfinţii vin împreună şi ne oferă harul lui Dumnezeu prin moaştele lor, aşa şi noi ar trebui să oferim mângâiere celor în suferinţă.

Promiteţi-mi că mâine, fiecare dintre voi veţi merge şi vă veţi atinge de un om în suferinţă. Ce frumos ar fi dacă mâine atâţi bolnavi, câţi suntem noi în catedrală, ar primi vizita şi mângâierea noastră!” a spus ierarhul Dunării de Jos.

La final a urmat o scurtă procesiune în jurul catedralei arhiepiscopale, cu moaştele Sfântului Andrei, ale Sfântului Ioan Casian şi ale Sfântul Nectarie Taumaturgul. În drum alaiul de credincioşi, diaconi şi preoţi, în frunte cu Înaltpreasfinţitul Casian, s-a oprit în cele patru puncte cardinale aducând cereri şi laude lui Dumnezeu.

Ajută cu bucurie

Calendar

Proiect

Revista arhiepiscopiei

Ştiri Trinitas TV

Alte emisiuni

Emisiunea „În căutarea lui Hristos“

Ne puteți urmări și pe Facebook