Sigla Arhiepiscopiei Dunării de Jos Catedrala Arhiepiscopiei Dunării de Jos

În Duminica a XXIII-a după Pogorârea Sfântului Duh, credincioșii parohiei Călmăţui, Protopopiatul Covurlui, judeţul Galaţi au participat la resfinţirea bisericii parohiale din localitate aflată sub ocrotirea „Sfântului Mare Mucenic Gheorghe şi Sfântul Mare Mucenic Dimitrie“ de către Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos.

Localitatea Călmăţui a luat naştere la începutul sec. al XIX-lea, prin strămutarea locuitorilor satului Brehoaia, pe actuala vatră a localităţii. În aceste condiţii, biserica din Brehoaia, ridicată în anul 1809, a fost dărâmată şi reconstruită la Călmăţui, lucrările de construcţie fiind finalizate în anul 1826, prin străduinţa proprietarului moşiilor din apropierea acestor localităţi, Alexie Anastasiu (1801-1868).

După moartea lui Alexandru Anastasiu proprietatea a fost moştenită de către Dimitrie (Tache) Anastasiu, nepotul său, prefect de Tecuci între anii 1878-1898 şi senator de Covurlui, Tutova şi Tecuci, important om politic, dar şi unul dintre marii filantropi ai regiunii din vremea sa, ctitor a două şcoli în oraşul Tecuci, proprietar al moşiei şi conacului de la Țigăneşti.

În testamentul său, Tache Anastasiu a lăsat întrega avere Academiei Române care a ridicat în apropierea bisericii, prin fundaţia ce purta numele ctitorului, o şcoală de opt ani şi un internat în care copiii din Călmăţui și Griviţa primeau învăţătură, îmbrăcăminte şi întreţinere gratuită, iar cei merituoşi erau îndrumaţi către studii superioare. În curtea bisericii, Academia Română i-a zidit ctitorului un cavou de marmură albă şi o cruce neagră din marmură de Carrara, cu o înălţime de 4,5 m.

Biserica a fost pictată în tehnica „al secco”, cu pigmenţi de apă, în stilul sec al XIX-lea de un zugrav necunoscut, iar catapeteasma, de mare valoare artistică, confecţionată din lemn de esenţă tare a fost sculptată cu mare fineţe.

În anul 2000, Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos binecuvintează demararea unor ample lucrări de consolidare şi reparaţii la interior şi exterior. Catapeteasma a fost complet restaurată de către restauratorul Sandu Stoleru, iar pictura a fost la rândul ei restaurată de către dl Petru Tulei.

În imediata apropiere s-a construit o sală social-filantropică destinată elevilor care participă la programele catehetice ce se desfăşoară în parohie.

Lucrările au fost permanent îndrumate de pc pr. Gelu Bădărău, iar din anul 2006 de noul paroh, pc pr. Dorinel Ciobanu, ajutaţi de membrii Consiliului şi Comitetului parohial, a jertfelnicilor credincioşi și cu sprijinul autorităţilor locale,  pentru ca, în data de 21 octombrie 2012, lăcaşul de cult al parohiei Călmăţui să primească haina luminoasă a sfinţeniei.

După săvârşirea resfinţirii bisericii, Sfânta Liturghie a fost oficiată de Arhiepiscopul Dunării de Jos, Înaltpreasfințitul Părinte Casian, înconjurat de un ales sobor de preoţi din administraţia eparhială şi din parohiile învecinate, în prezenţa unui impresionant număr de credincioşi din parohie şi nu numai.

La momentul cuvenit, tânărul teolog Spiridon Calapod a primit hirotonia întru diacon.

De asemenea, copii participanţi la programul catehetic „Hristos împărtăşit copiilor“ au oferit răspunsurile liturgice, alături de credincioșii prezenţi, într-o frumoasă cântare omofonă, iar la final au prezentat şi un scurt moment artistic.

În încheierea slujirii liturgice, Înaltpreasfinţia Sa a oficiat la cavoul ctitorilor ridicat de Academia Română, slujba parastasului.

Pentru merite deosebite, preotul paroh a primit rangul de sachelar.

Evenimentul s-a încheiat cu tradiţionala agapă creştinească, membrii Consiliului şi Comitetului parohial pregătindu-se pachete cu alimente pentru 550 de persoane, atât credincioși participanți, cât şi persoane bolnave, nedeplasabile, aflate în evidenţele speciale ale parohiei.

Ajută cu bucurie

Calendar

Proiect

Revista arhiepiscopiei

Ştiri Trinitas TV

Alte emisiuni

Emisiunea „În căutarea lui Hristos“

Ne puteți urmări și pe Facebook