Sigla Arhiepiscopiei Dunării de Jos Catedrala Arhiepiscopiei Dunării de Jos

Parohia „Dimitrie Cantemir“ din Galaţi, care îl are ca ocrotitor pe Sfântul Cuvios Dimitrie cel Nou, se pregăteşte de hram.

Fiind situată în cartierul de locuinţe ANL cu acelaşi nume din Galaţi, parohia este formată din familii tinere cu copii.

Cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, şi prin implicarea tânărului paroh, pc. pr. Adrian Portase, la data de  24 octombrie 2013, în contextul Anului omagial al Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena, la capela parohială s-a desfăşurat concursul pe teme de religie pentru copii „Credinţă şi cultură“, ediţia a III-a, sub genericul „Biruinţa Sfintei Cruci – întărirea credinţei ortodoxe“.

Tinerii concurenţi, în mare parte copii participanţi la programul catehetic naţional „Hristos împărtăşit copiilor“ au pregătit şi susţinut eseuri, compuneri şi poezii cu această temă, după care au prezentat aspecte cu privire la viaţa Sf. Dimitrie cel Nou şi opera lui Dimitrie Cantemir.

În urma susţinerii creaţiilor literar-religioase, comisia de jurizare, alcătuită din profesori de religie, a stabilit ierarhia finală.

Câştigătorii vor fi premiaţi duminică, la sărbătoarea Sfântului Dimitrie cel Nou, în cadrul Sfintei Liturghii de hram.

La final, cei prezenţi au vizionat filmul documentar „Viaţa şi minunile Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou“ realizat de către Trinitas TV.

Manifestările prilejuite de sărbătoarea Sf Dimitrie cel Nou, hramul bisericii parohiale, au debutat cu organizarea unui pelerinaj la moaştele Sf. Cuv. Dimitrie cel Nou de la Catedrala Patriarhală din Bucureşti, în data de 19 octombrie a.c., a continuat cu acţiuni filantropice şi slujbe specifice (Taina Sf. Maslu, Agheasma mică) şi va culmina cu Sf. Liturghie de hram, săvârşită în sobor, urmată de agapa frăţească.

Parohia „Dimitrie Cantemir“ din Galaţi este cea mai tânără comunitate parohială din municipiu.

Ea a fost înfiinţată la data de 1 februarie 2009, prin hotărârea chiriarhală nr. 54/ 12.02.2009  a Arhiepiscopiei Dunării de Jos, ca urmare a înmulţirii numărului de credincioşi prin extinderea de blocuri ANL în noul cartier „Dimitrie Cantemir“.

Sfintele slujbe se săvârşesc într-un cort militar, amenajat după putere, de credincioşi.

Ajută cu bucurie

Calendar

Proiect

Revista arhiepiscopiei

Ştiri Trinitas TV

Alte emisiuni

Emisiunea „În căutarea lui Hristos“

Ne puteți urmări și pe Facebook