Sigla Arhiepiscopiei Dunării de Jos Catedrala Arhiepiscopiei Dunării de Jos

În ultima zi a lunii octombrie, parohia ocrotită de Sfântul Ierarh Nicolae din parohia Făurei-Sat, Protopopiatul Făurei, judeţul Brăila, s-a aflat în zi de sărbătoare, întrucât biserica parohială a îmbrăcat haina luminoasă a sfinţeniei.

Prima menţiune documentară despre localitatea Făurei-Sat datează din anul 1830, când s-a înfiinţat această aşezare prin stăruinţa unui crescător de vite, pe nume Ioan Faur.

Cel dintâi locaş de închinare s-a construit între anii 1849-1866, cu cheltuiala locuitorilor şi a lui Ioan Militaru din localitatea Pogoanele – Buzău. Biserica era construită din cărămidă, cu paiantă, având fundaţia din fălci de stejar.

În timpul Primului Război Mondial biserica a fost jefuită, devastată şi transformată în magazie de cereale. A fost apoi reconstruită şi sfinţită în anul 1924, de către protopopul Ilie Didicescu, delegat de Episcopul Ghenadie Niculescu al Buzăului.

Din cauza deteriorărilor survenite de-a lungul timpului, biserica a fost reparată de mai multe ori şi, începând cu anul 2013, cu binecuvântarea şi din iniţiativa Ierarhului Dunării de Jos s-au desfăşurat ample lucrări de consolidare şi reparaţii, la interior şi exterior.

Slujba de sfinţire a fost săvârşită de Arhiepiscopul Dunării de Jos, Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, înconjurat de un ales sobor de preoţi din administraţia eparhială şi din parohiile învecinate, în prezenţa unui impresionant număr de credincioşi din parohie şi din localităţile învecinate.

După târnosirea noului locaş de cult, atât copiii, cât şi credincioşii prezenţi au avut bucuria de a trece prin Sfântul Altar pentru a se închina înaintea Sfintei Mese şi pentru a primi arhierească binecuvântare.

În continuare, pe o scenă special amenajată, a fost săvârşită Sfânta Liturghie.

Copiii, majoritatea participanţi la programul „Hristos împărtăşit copiiilor“, îmbrăcaţi în frumoasele costume populare ale zonei au susţinut un scurt program cultural-artistic.

Pentru implicarea în lucrările de consolidare şi înzestrare a locaşului de cult, pc. pr. Ioan Mihai Bobocea a primit rangul de sachelar, iar ctitorii au primit din partea Înaltpreasfinţitului Părinte Arhiepiscop Casian acte de preţuire.

Evenimentul s-a încheiat cu săvârşirea parastasului pentru slujitorii şi ctitorii trecuţi la Domnul, urmat de tradiţionala agapă creştinească.

Slujirea liturgică din biserică a fost prelungită în acte de filantropie creştină, Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Casian oferind unor familii cu posibilităţi reduse din parohie sprijin financiar pentru achiziţionarea necesarului de combustibil solid din material lemnos pentru iarnă.

Ajută cu bucurie

Calendar

Proiect

Revista arhiepiscopiei

Ştiri Trinitas TV

Alte emisiuni

Emisiunea „În căutarea lui Hristos“

Ne puteți urmări și pe Facebook