Sigla Arhiepiscopiei Dunării de Jos Catedrala Arhiepiscopiei Dunării de Jos

În data de 17 septembrie a.c. la Seminarul Teologic „Sfântul Apostol Andrei“ din Galaţi a avut loc deschiderea solemnă a cursurilor pentru noul an şcolar 2012-2013.

Evenimentul a debutat cu săvârşirea Sfintei Liturghii în capela seminarului de către Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Casian al Dunării de Jos, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi – membri ai corpului profesoral seminarial.

La Sfânta Liturghie au participat toţi cei 210 elevi înscrişi, împreună cu părinţii lor. De asemenea, au fost prezenţi şi micii elevi din clasa I a ciclului primar şi din două clase pregătitoare, majoritatea acestora fiind împărtăşiţi cu Sfintele Taine de Chiriarhul Dunării de Jos.

La încheierea Sfintei Liturghii a fost săvârşită rânduita slujbă de Te-Deum, după care Înaltpreasfinţia Sa a dat citire mesajului Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române adresat elevilor, părinţilor şi profesorilor cu ocazia începerii noului an şcolar.

După programul liturgic din capelă, Chiriarhul Dunării de Jos a binecuvântat şi dialogat cu micii elevi din clasele primare, oferindu-le fiecăruia în parte iconiţe, cu tinerii elevi seminarişti şi corpul profesoral,  a vizitat sălile de curs, sufrageria şi noul sediu administrativ.

În cuvântul său, Înaltpreasfinţia Sa a arătat că „prin harul şi cu prezenţa Mântuitorului la Sfânta Liturghie s-a început noul an şcolar la Seminarul Teologic «Sfântul Apostol Andrei». Mesajul la acest început ar putea fi rezumat în trei cuvinte preluate din Sfânta Evanghelie, cuvinte rostite de Mântuitorul Iisus Hristos unui nevăzător:  pentru a-L vedea trebuie să îndrăznească, trebuie  să se ridice din suferinţă şi să audă că Hristos îl cheamă.  Îndrăzneşte,  ridică-te, ascultă glasul lui Hristos Domnul tinere, copile şi profesore! (...)

În chip cu totul deosebit, la Seminarul «Sfântul Apostol Andrei”» primim trei clase de copii în noul pavilion, încât putem vorbi şi de împlinirea mesajului Mântuitorului:  Lăsati copiii sa vină la mine!  Prin adăugarea la cele două secţii ale Seminarului a acestor trei clase de copii, două pregătitoare şi una de clasa I, putem spune că se împlinesc şi în seminar, ca de altfel în toate parohiile, cele trei programe catehetice-misionare: «Hristos împărtăşit copiilor», «Alege şcoala!» şi «Copilul învaţă iubirea lui Hristos!»”.

*

În anul şcolar precedent, Seminarul Teologic „Sf. Apostol Andrei“ din Galaţi şi-a împlinit programele educaţionale, liturgice, spirituale şi culturale, iar la examenul de bacalaureat promovabilitatea a fost de 93%, cu mult peste media judeţeană şi naţională.

Şcoala funcţinează cu două secţii: pastorală şi patrimoniu-cultural, unde, în 8 clase sunt înscrişi  un număr de 210 elevi, cu 25 de profesori, dintre care 8 sunt titulari.

În acest an a fost înfiinţată clasa I a ciclului primar şi două clase pregătitoare, detaşate de la Şcoala Gimnazială nr. 25 datorită lipsei de spaţiu.

Ajută cu bucurie

Calendar

Proiect

Revista arhiepiscopiei

Ştiri Trinitas TV

Alte emisiuni

Emisiunea „În căutarea lui Hristos“

Ne puteți urmări și pe Facebook