Sigla Arhiepiscopiei Dunării de Jos Catedrala Arhiepiscopiei Dunării de Jos

În Duminica de după Înălţarea Sfintei Cruci, parohia Vultureni din judeţul Brăila a îmbrăcat haina de sărbătoare cu prilejul resfinţirii bisericii ocrotită de „Sfinţii Apostoli Petru și Pavel“ din localitate.

Prima menţiune documentară despre localitatea Vultureni datează din anul 1848, când s-a înfiinţat această aşezare prin stăruinţa moşierului Petre Conte de Roma. Despre primii locuitori se ştie că erau de origine din Transilvania, veniţi prin trecătorile Carpaţilor, cu familiile şi cu turmele de oi. Mărturiile vremii arată că aceştia purtau costume naţionale, iar bărbaţii aveau barbă şi plete.

Începând cu anul 1918 localitatea a purtat numele „Colonel Anastase Grigorescu“, după numele fratelui boierului arendaş de atunci, mort în Primul Război Mondial. Odată cu reforma administrativă din 1968, satul a primit numele de „Vultureni”.

Biserica satului este ctitoria boierului filantrop Anastase Simu, fiind ridicată între anii 1873-1875 şi sfinţită în data de 26 octombrie 1878.

Din cauza deteriorărilor survenite  de-a lungul timpului, sfântul locaş de închinare a fost reparat de mai multe ori şi, începând cu anul 2003, cu binecuvântarea şi din iniţiativa Ierarhului Dunării de Jos au început ample lucrări de consolidare şi reparaţii la interior şi la exterior.

Lucrările au fost continuate, din anul 2009, de preotul Teodor Drăgănică prin osârdia şi cu implicarea membrilor Consiliului şi ai Comitetului Parohial, la care s-au adăugat sprijinul atent al autorităţilor locale şi obolul bunilor şi jertfelnicilor credincioşi participanţi la slujbele şi la viaţa duhovnicească a acestei parohii.

Astfel s-au executat lucrări de tencuieli la interior şi exterior, s-a reparat acoperişul, s-a pictat din nou biserica în tehnica „fresco”, de către pictorul Cristian Dragoş Dricu, iar vechea catapeteasmă a fost înlocuită cu una nouă, sculptată în lemn de stejar, pe care s-au aşezat icoane noi. În anul 2014 s-a refăcut exteriorul bisericii, s-a renovat clopotniţa, s-au amenajat aleile din curtea bisericii, s-a renovat cavoul ctitorilor şi s-a împrejmuit curtea cu gard din lemn.

Slujba de sfinţire a fost săvârșită de Arhiepiscopul Dunării de Jos, Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, înconjurat de un ales sobor de preoţi din administraţia eparhială şi din parohiile învecinate, în prezenţa unui impresionant număr de credincioși din parohie şi nu numai.

Cu acest prilej, credincioșii au avut bucuria de a trece prin Sfântul Altar pentru a se închina înaintea Sfintei Mese și pentru a primi arhierească binecuvântare.

În continuare, pe o scenă special amenajată, a fost săvârșită Sfânta Liturghie.

Răspunsurile liturgice la strană au fost oferite de grupul de copiii și tineri al parohiei Viziru de Jos.

La final, Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Casian a  acordat o serie de acte de vrednicie care au evidenţiat atât contribuţia autorităţilor locale, cât şi jertfelnicia credincioşilor, care au dorit să înfrumuseţeze locaşul de cult, iar preotului paroh, Teodor Drăgănică i-a fost conferit rangul de sachelar.

Evenimentul s-a încheiat cu săvârșirea parastasului pentru slujitorii și ctitorii trecuţi la Domnul, urmat de tradiţionala agapă creştinească.

Ajută cu bucurie

Calendar

Proiect

Revista arhiepiscopiei

Ştiri Trinitas TV

Alte emisiuni

Emisiunea „În căutarea lui Hristos“

Ne puteți urmări și pe Facebook