Sigla Arhiepiscopiei Dunării de Jos Catedrala Arhiepiscopiei Dunării de Jos

Duminică, 27 septembrie a.c., Eparhia Dunării de Jos a prăznuit împlinirea a şase ani de la istoricul moment al înălţării la rangul de Arhiepiscopie, precum şi conferirea rangului de arhiepiscop Chiriarhului Dunării de Jos, Înaltpreasfinţitului Părinte dr. Casian Crăciun.

La acest moment aniversar, au fost organizate evenimente liturgice și misionare speciale. În toate bisericile Eparhiei a fost săvârşită Sfânta Liturghie, prilej cu care s-au rostit ectenii de mulţumire pentru darurile revărsate de Dumnezeu în viaţa credincioşilor dunăreni, continuându-se apoi cu slujba de Te Deum şi pomenirea vrednicilor ierarhi slujitori pe tronul arhieresc al Dunării de Jos.

La Catedrala Arhiepiscopală din Galaţi, evenimentul aniversar, dar și pomenirea Sf. Ierarh Martir Antim Ivireanul, Mitropolitul Ţării Românești, a fost cinstit prin săvârşirea Sfintei Liturghii arhiereşti către Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, înconjurat de un sobor de preoţi slujitori şi diaconi.

La slujbă au participat slujitori din administraţia eparhială, reprezentanţi ai instituţiilor de cultură şi învăţământ din Eparhie, oficialităţi locale, elevi şi numeroşi credincioşi.

„Sărbătoarea de astăzi, a arătat pc pr. Lucian Petroaia, vicar eparhial, ne îndreaptă tuturor mintea, sufletul şi ochii cugetului spre Mântuitorul Iisus Hristos, Păstorul cel Bun, Acela care inspiră şi înrâureşte cu har şi înţelepciune de păstorire pe toţi ierarhii noştri, care şi-au asumat în Biserică această ascultare şi jertfă zilnică.

În chip special, în Arhiepiscopia Dunării de Jos, astăzi cinstim slujirea jertfelnică şi implicarea totală în viaţa Bisericii de la Dunărea de Jos ale Chirarhului nostru, Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Casian, la şase ani de la momentul istoric al ridicării în rang a Eparhiei noastre şi a asumării de către Înaltpreasfinţia Sa a slujirii de Arhiepiscop.

Decizia Sfântului Sinod, la propunerea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, reprezintă o recunoaştere a vieţii dinamice, a istoricităţii slujirii şi a actualităţii şi actualizării mesajului Evangheliei prin lucrarea bisericească astăzi, la Dunărea de Jos!“.

În prelungirea Sfintei Liturghii a fost oficiată slujba de mulţumire, după care Înaltpreasfinţia Sa a săvârşit cuvenitul parastas pentru ierarhii, preoţii, ctitorii şi binefăcătorii catedralei.

***

Festivitatea de ridicare a Episcopiei Dunării de Jos în rang de arhiepiscopie a avut loc în data 27 septembrie 2009, în Catedrala din municipiul Galaţi. Sfânta Liturghie a fost oficiată de către Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii noastre, înconjurat de un sobor de 21 de ierarhi, membri ai Sfântului Sinod al B.O.R., precum şi de ÎPS Mitropolit Dionisie al Corintului.

La finalul Sfintei Liturghii, PS Corneliu, Episcopul Huşilor, a citit Tomosul patriarhal prin care s-a vestit hotărârea Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române şi s-a făcut cunoscut tuturor clericilor şi credincioşilor înălţarea Episcopiei Dunării de Jos la rangul de arhiepiscopie, cu titulatura Arhiepiscopia Dunării de Jos, precum şi ridicarea Preasfinţitului Părinte Casian în demnitatea de Arhiepiscop al Dunării de Jos, care va purta titulatura Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos.

La eveniment au participat autorităţi centrale şi locale, invitaţi din străinătate şi foarte mulţi credincioşi.

Ajută cu bucurie

Calendar

Proiect

Revista arhiepiscopiei

Ştiri Trinitas TV

Alte emisiuni

Emisiunea „În căutarea lui Hristos“

Ne puteți urmări și pe Facebook