Sigla Arhiepiscopiei Dunării de Jos Catedrala Arhiepiscopiei Dunării de Jos

Cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, în data de 07 septembrie 2016 a fost organizată cuvenita consfătuire cu profesorii de religie din cele două judeţe ale Eparhiei: Galaţi şi Brăila.

Aula Magna a Universităţii „Dunărea de Jos“ a fost gazda cosfătuirii profesorilor care predau disciplina „Religie“ în judeţul Galaţi, în timp ce profesorii din judeţul Brăila s-au întrunit în sala de conferinţe a Protoieriei Brăila.

La eveniment au fost invitaţi şi preoţii din cele două municipii, dar şi o parte din tinerii şi preoţii care au fost prezenţi la Întâlnirea Internaţională a Tineretului Ortodox din 1-4 septembrie de la Bucureşti.

În deschiderea lucrărilor, Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Casian a prezentat asistenţei cele mai importante repere ale manifestării tinereşti cu deschidere naţională şi internaţională de la Bucureşti, după care a invitat tinerii prezenţi în sală la cuvânt.

„În legiuita întâlnire a preoţilor cu profesorii de Religie mai înainte de începerea unui nou an şcolar şi, anul acesta, cu o parte dintre tinerii care au fost la Bucureşti, am constatat, mai întâi de toate, multă sinceritate şi disponibilitate reciprocă – ca să folosim termenii pe care tinerii i-au ales în unele din concluziile întâlnirii de la Bucureşti.

În al doilea rând, am constatat cu bucurie că mărturiile tinerilor despre participarea lor la Bucureşti au emoţionat real atât preoţii, cât şi profesorii de religie!

În al treilea rând, am prezentat cel mai propice manual viu pentru împlinirea unora dintre solicitările tinerilor care, deja se află în mapele de lucru ale preoţilor şi profesorilor de Religie, în vederea organizării unor asociaţii de tineri în parohii.

Nu în ultimul rând ne-am bucurat de parteneriatul dintre şcoală şi parohie, prin intermediul căruia, la începutul noului an şcolar, peste 3000 de copii şi tineri defavorizaţi vor primi ghiozdane complet echipate şi rechizite şcolare“, a arătat Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Casian.

În continuare, a fost analizată situaţia orei de Religie în contextul misionar actual, accentuându-se exigenţele şi criteriile stabilite prin Hotărârile Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române cu privire la îmbunătăţirea actului didactic, a conlucrării dintre Parohie, Şcoală şi Asociaţia „Părinţi pentru Ora de Religie“ şi a relaţionării dintre profesorii de Religie, colectivul didactic, copii şi părinţi.

Pe ordinea de zi s-au aflat şi aspecte privind situaţia la zi a înscrierii elevilor la ora de Religie, strategii de dialog cu tinerii în noul an şcolar, încheierea parteneriatelor educaţionale între parohii şi şcoli şi aplicarea acestora prin programe comune concrete, precum şi cunoaşterea şi aplicarea „Planului strategic pentru creşterea educaţiei religioase“.

La final, Chiriarhul Dunării de Jos a oferit celor prezenţi noul număr al revistei eparhiale „Călăuza ortodoxă“ şi volumul „Tinerii în Biserică. Mărturii. Provocări. Răspunsuri“.

Ajută cu bucurie

Calendar

Proiect

Revista arhiepiscopiei

Ştiri Trinitas TV

Alte emisiuni

Emisiunea „În căutarea lui Hristos“

Ne puteți urmări și pe Facebook