Sigla Arhiepiscopiei Dunării de Jos Catedrala Arhiepiscopiei Dunării de Jos

În lumina prăznuirii a şapte ani de la istoricul moment al înălţării Eparhiei Dunării de Jos la rang de Arhiepiscopie, precum şi al conferirii rangului de arhiepiscop Chiriarhului Dunării de Jos, Înaltpreasfinţitului Părinte dr. Casian Crăciun, în toate bisericile Eparhiei au fost organizate evenimente liturgice și misionare speciale.

La Catedrala Arhiepiscopală din Galaţi, sărbătoarea a început încă din ajun cu săvârşirea slujbei Privegherii.

Evenimentul aniversar din 27 septembrie a.c., dar și pomenirea Sf. Ierarh Martir Antim Ivireanul, Mitropolitul Ţării Românești, au prilejuit săvârşirea Sfintei Liturghii sub Pantocratorul Catedrale Arhiepiscopale din Galaţi de către  un sobor de preoţi slujitori din administraţia eparhială.

În cadrul slujbei, au fost pomeniţi toţi ierarhi slujitori pe tronul arhieresc al Dunării de Jos, preoţii, ctitorii şi binefăcătorii Catedralei Arhiepiscopale din Galaţi.

În prelungirea Sfintei Liturghii a fost oficiat cuvenitul Te Deum de mulţumire.

La momentele liturgice din Catedrală au participat, pe lângă credincioşii de toate vârstele, numeroşi copii şi elevii Seminarului Teologic “Sf. Apostol Andrei” din Galaţi.

***

Duminică, 27 septembrie 2009, în Catedrala din municipiul Galaţi a avut loc festivitatea de ridicare a Episcopiei Dunării de Jos în rang de arhiepiscopie, conform Hotărârii Sfântului Sinod.

Sfânta Liturghie a fost oficiată de către Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii noastre, înconjurat de un sobor de 21 de ierarhi, membri ai Sfântului Sinod al B.O.R., precum şi de ÎPS Mitropolit Dionisie al Corintului. Sfânta Liturghie a fost urmată de festivitatea solemnă a ridicării în rang de arhiepiscopie a Episcopiei Dunării de Jos. La eveniment au participat autorităţi centrale şi locale, invitaţi din străinătate şi foarte mulţi credincioşi.

La finalul Sfintei Liturghii, PS Corneliu, Episcopul Huşilor, a citit Tomosul patriarhal prin care s-a vestit hotărârea Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române şi s-a făcut cunoscut tuturor clericilor şi credincioşilor înălţarea Episcopiei Dunării de Jos la rangul de arhiepiscopie, cu titulatura Arhiepiscopia Dunării de Jos, precum şi ridicarea Preasfinţitului Părinte Casian în demnitatea de Arhiepiscop al Dunării de Jos, care va purta titulatura Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos.

Ajută cu bucurie

Calendar

Proiect

Revista arhiepiscopiei

Ştiri Trinitas TV

Alte emisiuni

Emisiunea „În căutarea lui Hristos“

Ne puteți urmări și pe Facebook