Sigla Arhiepiscopiei Dunării de Jos Catedrala Arhiepiscopiei Dunării de Jos

În ziua de 1 septembrie 2018, odată cu începutul noului an bisericesc, biserica gălățeană „Sf. Vasile cel Mare şi Sf. Dionisie Exiguul“ și-a sărbătorit hramul.

Sărbătoarea a debutat în ajun prin oficierea, la ceas de seară, a Vecerniei cu Litie şi Acatistul Mântuitorului Iisus Hristos și a continuat a doua zi prin săvârşirea Sfintei Liturghii de către Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Casian, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi.

Răspunsurile liturgice au fost oferite de Corala bisericii, alcătuită din tineri elevi şi studenţi din parohie.

La eveniment au participat profesori, oameni de cultură din municipiu şi credincioşi ai parohiei, dar şi din alte parohii din oraş.

În cuvântul de învățătură, Chiriarhul Dunării de Jos a vorbit despre viața și activitate de savant a Sfântului Dionisie cel Smerit, părintele erei creștine, despre drumul creșterii duhovnicești pe care creștinul este învitat să-l parcurgă în această nouă perioadă de timp, dar  și despre activitatea deosebită desfășurată de această parohie.

„În acest sfânt locaș programele liturgice ale bisericii, pe care le anunță Mântuitorul nostru Iisus Hristos în evanghelia Sa de astăzi sunt săvârșite cu evlavie deosebită de vrednicii preoți împreună cu o echipă de tineri inimoși, care sunt chiar inima acestei parohii și cu creștini implicați activ și foarte harnici și darnici, care se pregătesc și de finalizarea unui Centru social.

De asemenea, în această parohie programele social-filantropice și culturale la care participă foarte mulți copii, sunt întreținute atât de elevi, cât și de cadrele didactice voluntare, în toate acestea revâzându-se o recapitulare a tuturor programelor filantropice din oraș și din întreaga eparhie“, a spus Părintele Arhiepiscop.

După Sfânta Liturghie s-a oficiat slujba de Te Deum pentru începutul noului an bisericesc, precum şi slujba de pomenire a ctitorilor, binefăcătorilor şi slujitorilor adormiţi în Domnul, ziua de 1 septembrie amintind şi de evenimentul primei sfinţiri a acestei bisericii, petrecut în la 1 septembrie 1963.

În cadrul programului naţional „Hristos împărtăşit copiilor“, biserica desfăşoară ample programe cu copiii şi tinerii parohiei. De remarcat este atât lucrarea edilitar-gospodărească deosebită, realizată la această parohie în ultimii ani, cât și cea social-filantropică.

Cu prilejul sărbătoriri hramului, parohia „Sf. Vasile cel Mare şi Sf. Dionisie Exiguul“ a asigurat masa de prânz bătrânilor aflaţi în două instituţii de ocrotire socială, au fost acordate ajutoare financiare bolnavilor şi familiilor sărace aflate în evidenţele speciale ale parohiei şi au fost organizate cursuri de şah şi activităţi educative în cadrul unui club de lectură, pentru elevi cu vârste cuprinse între 6 şi 14 ani.

La final toţi cei prezenți la eveniment au fost invitaţi la agapa frăţească, parohia pregătind peste 500 de pachete cu alimente.

Ajută cu bucurie

Calendar

Proiect

Revista arhiepiscopiei

Ştiri Trinitas TV

Alte emisiuni

Emisiunea „În căutarea lui Hristos“

Ne puteți urmări și pe Facebook