Sigla Arhiepiscopiei Dunării de Jos Catedrala Arhiepiscopiei Dunării de Jos

În Duminica dinaintea Înălțării Sfintei Cruci, credincioşii din comunitate parohială a localităţii Plevna, Protopopiatul Covurlui, judeţul Galați, au trăit momente de aleasă înălţare sufletească, întrucât biserica parohială a primit veșmântul luminos al sfinţeniei.

Slujba de sfinţire a fost săvârşită de către Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos în prezenţa ctitorilor, autorităţilor locale, precum şi a numeroşilor credincioşi din parohie şi din satele învecinate.

Bucuria credincioşilor a sporit la momentul trecerii lor prin Sfântul Altar pentru a săruta Sfânta Masă, Sfânta Evanghelie şi pentru a primi arhiereasca binecuvântare.

În continuare, ierarhul, împreună cu un sobor de preoţi şi diaconi, a săvârşit slujba Sfintei Liturghii, pe un podium special amenajat în cutea bisericii, în prezenţa credincioşilor din parohie dar şi din localitățile învecinate.

De asemenea, cântăreții bisericești de la această parohie şi de la parohiile învecinate, împreună cu mulți copii participanţi la programul catehetic „Hristos împărtăşit copiilor“, înveşmântaţi în portul popular al zonei, au dat răspunsurile liturgice, într-o frumoasă cântare omofonă cu ceilalţi credincioşi, la chinonic susținând și un mini-recital de pricesne și cântece patriotice.

La momentul cuvenit, foarte mulţi copii și credincioși au fost împărtăşiţi cu Sfintele Taine.

În cuvântul de învățățură, Părintele Arhiepiscop a tâlcuit Evanghelia din această zi, a explicat sensurile duhovnicești ale sfințirii bisericii și a vorbit despre evenimentul emoționat al începerii noului an școlar, subliniind necesitatea educației în viața copiilor noștri.

”Trei sunt darurile pe care Dumnezeu le-a oferit credincioșilor buni din parohia Plevna din Câmpia Covurluiului.

Mai întâi, bucuria iubirii celei fără de margini, prin care Dumnezeu ne trimite pe Fiul Său în duminica dinaintea Sfintei Cruci ridicând crucile poporului în slava doxologiei de la Sfânta Liturghie spre bucuria tuturor familiilor credincioase de aici din această parohie. Din mijlocul poporului, Dumnezeu ne arată astăzi persoana care cinstește pe Maica Domnului, iar Mântuitorul la rându-I cinstește ce toți cei care împlinesc Cuvântul Lui.

În al doilea rând, ne bucură Dumnezeu cu zidirea unei biserici foarte frumoase și luminoase în satul cu numele de Plevna, deoarece creștinii s-au așezat aici imediat după Războiul de Independență și abia acum au căpătat și libertatea spirituală de a se ruga în biserica lor proprie.

În al treilea rând, astăzi Dumnezeu ne-a oferit bucuria rugăciunilor pentru un nou an școlar în mijlocul unei mari mulțimi de credincioși care au venit cu copiii pe brațe la Sfânta Împărtășanie, iar noi le-am oferit astăzi ghiozdanele pregătite în Eparhia Dunării de Jos, care vor bucura aproape 4000 de familii și sperăm ca și în multe școli să fie o bucurie acest dar deosebit prin care întărim atât dragostea de învățătură cât și ajutorul pentru cei ce nu pot singuri să meargă la școală fără sprijinul bisericii și al comunităților locale”, a spus ierarhul.

Pentru implicarea în lucrările de construcție și de amenajare a noului locaș de cult, pc. pr. Eugen Boldeanu a primit rangul de iconom stavrofor, pc. pr. Ciprian Rotaru a primit rangul de sachelar, iar credincioșii care au sprijinit lucrările de zidire și înfrumusețare ale bisericii au primit din partea Înaltpreasfinţitului Părinte Arhiepiscop Casian icoane cu chipurile Sfinților Împărați Constantin și Elena, ocrotitorii acestui sfânt locaș.

Evenimentul s-a încheiat cu săvârşirea parastasului pentru slujitorii şi ctitorii trecuţi la Domnul, urmat de tradiţionala agapă creştinească, la care au fost invitaţi toţi credincioşii prezenţi.

Cu acest prilej, au fost împărţite peste 800 de pachete cu mâncare celor prezenţi la această sărbătoare a localităţii Plevna.

La final, Chiriarhul Dunării de Jos a oferit copiilor prezenți la biserică ghiozdane complet utilate cu rechizite școlare pentru un nou și bun început de an școlar, activitatea înscriindu-se în programul social-filantropic eparhial ”Hristos în școală”, prin care un număr de 3856 de copii au fost sprijiniți pentru a merge la școală echipați cu cele necesare pentru studiu.

***

Parohia Plevna a fost înființată în anul 2004, iar la data de 16 iulie 2006, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Casian a aşezat piatra de temelie pentru noul lăcaş de închinare din parohia Plevna, preot paroh fiind pc. pr. Constantin Popa.

Lucrările de construcţie la sfânta biserică au fost începute la data de 1 martie 2008, iar din luna mai 2009, lucrările, aflate la cota + 4,00 m, au fost coordonate prin strădania şi eforturile noului preot paroh Eugen Boldeanu, sprijinit de inimoşii enoriaşi şi alţi jertfelnici donatori.

Începând cu 1 august 2017, după transferul pc. pr. Eugen Boldeanu la Parohia Rediu, a fost desemnat paroh pc. pr. Rotaru Ciprian, care a pregătit biserica pentru sfinţire.

Ajută cu bucurie

Calendar

Proiect

Revista arhiepiscopiei

Ştiri Trinitas TV

Alte emisiuni

Emisiunea „În căutarea lui Hristos“

Ne puteți urmări și pe Facebook