Sigla Arhiepiscopiei Dunării de Jos Catedrala Arhiepiscopiei Dunării de Jos

La praznicul Naşterii Maicii Domnului, Mănăstirea Cudalbi din judeţul Galaţi, important centru de viaţă duhovnicească din Câmpia Covurluiului, şi-a sărbătorit hramul.

Cu această ocazie, noua troiță, amplasată la intersecția Drumului Județean 251 cu drumul de acces către mănăstirea închinată Maicii Domnului de la Cudalbi, a fost sfințită de către Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos.

Troița care a primit ca ocrotitori pe Sfântul Mare Mucenic Gheorghe și pe Sfânta Muceniță Marcela a fost ridicată cu sprijinul unor buni credincioși din municipiul Tecuci.

Întrucât în vara acestui an, biserica mare a mănăstirii a fost înzestrată cu 4 clopote noi,  Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Casian le-a sfințit astăzi, evidențiind cu acest prilej semnificația, rostul și utilitatea clopotelor în cultul nostru ortodox.

În continuare, ierarhul Dunării de Jos a săvârşit Sfânta Liturghie pe un podium special amenajat în curtea interioară a mănăstirii, împreună cu un sobor de preoţi şi diaconi, în prezenţa autorităţilor locale şi a numeroşi credincioşi, care au putut admira frumuseţea sfântului locaş, ridicat în stil ştefanian și împodobit cu mozaicuri exterioare.

La momentul cuvenit, foarte mulți copii însoțiți de părinții lor au primit Sfânta Împărtășanie.

La chinonic, un tânăr de numai 11 ani din municipiul Galați, cu o voce plină de sensibilitate a interpretat pricesne și cântece închinate Preasfintei Născătoare de Dumnezeu.

În cuvântul de învățătură, chiriarhul Dunării de Jos a vorbit despre această mare sărbătoare de la începutul anului bisericesc închinată Maicii Domnului, dar și despre ajutorul pe care îl primim de la Bunul Dumnezeu prin mijlocirile ei.

De asemenea, ierarhul a vorbit celor prezenți și despre evenimentele care s-au petrecut astăzi în mănăstirea de la Cudalbi, la praznicul Nașterii Maicii Domnului.

„Astăzi, în Sfânta Mănăstire «Nașterea Maicii Domnului» de la Cudalbi, am participat cu bucurie la mai multe evenimente. Mai întâi am sfințito frumusețe de troiță, «Portărița» – Maica Domnului, poarta de intrare de la Cudalbi spre locul mănăstirii, apoi am sfințit armonioasele clopote așezate pentru a ajuta mănăstirea să ne cheme pe toți la rugăciune pentru cei ce au plecat dintre noi și să fie folosite atunci când grindina, fulgerele și tunetele vor veni asupra noastră. Însă, mai mult, astăzi am primit bucuria în Grădina Maicii Domnului de la Cudalbi prin mulțimea de copii ai Maicii Domnului, care sunt florile Maicii Domnului culese din imensele grădini ale familiei creștine din Câmpia Covurluiului.

Extrem de mulți copii, purtați pe brațele mămicilor lor,s-au împărtășit astăzi cu Sfintele Taine și o mulțime de copiis-au reîntors cu bucurie pentru a mulțumi lui Dumnezeu pentru taberele ce s-au organizat în această vară în mănăstirea de la Cudalbi, dar și pentru a primi ghiozdanele echipate pentru a merge cu bucurie la școală, începându-se în toată eparhia proiectul de dăruire a 4000 de ghiozdane la copiii care sunt bucuria noastră, binecuvântarea lui Dumnezeu și a familiilor lor“, a spus ierarhul.

După Sfânta Liturghie a fost săvârșită slujba parastasului pentru patriarhii Nicodim Munteanu și Iustin Moisescu și pentru ctitorii şi binefăcătorii acestei vetre monahale, adormiţi întru Domnul.

Hramul acestei mănăstiri a fost prilej de bucurie și pentru 90 de copii din satele situate în apropiere, care au primit astăzi din partea Părintelui Arhiepiscop, ghiozdane complet echipate pentru noul an școlar. Acest act de spijinire a copiilor cu posibilităţi materiale reduse din satele și orașelor celor două județe ale Eparhiei Dunării de Jos, face parte din programul eparhial „Și eu doresc un ghiozdan nou și bine echipat pentru a merge la școală!“, prin care 4000 de copii primesc, în această perioadă de început de an școlar de la Arhiepiscopia Dunării de Jos, ghiozdane și rechizite în valoare de 200.000 lei.

La final, Înaltpreasfinţia Sa a mulţumit tuturor ctitorilor, donatorilor şi binefăcătorilor sfintei mănăstiri şi a invitat pe toţi credincioşii prezenţi la eveniment să ia parte la agapa frăţească, organizată în cinstea acestui înălţător moment, mănăstirea pregătind peste 1.000 de pachete cu alimente pentru pelerini.

***

Mănăstirea datează din anul 1925 fiind ctitorită de Eugenia Pană în apropierea localităţii gălăţene Cudalbi. Biserica mănăstirii a fost ridicată între 1925 şi 1933.

La început, lăcaşul monahal se numea „Mănăstirea Gologanu“, după numele moşiei acelor locuri. Mănăstirea este desfiinţată în 1950, odată cu instalarea regimului comunist în România, însă îşi reia activitatea în anul 1990.

Prin străduinţele actualei stareţe, monahia Mariani Popa şi a întregii obşti a fost construită o nouă biserică, aflată astăzi la faza de pictură, precum şi o nouă clopotniţă şi 3 corpuri de chilii.

La solicitarea Eparhiei Dunării de Jos, în anul 1998 vechiul nume al mănăstirii a fost schimbat în „Mănăstirea Maicii Domnului - Cudalbi“.

La sfârşitul lunii august 2016, Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Casian a sfințit noul paraclis al mănăstirii, aşezat sub ocrotirea „Acoperământului Maicii Domnului, Sfinţilor Români şi Sf. Mc. Mariamni“.

Anul acesta, lucrările de pictură în tehnica frescă din biserica mare a mănăstirii au fost finalizate.

Pr. Rareș Bucur

Ajută cu bucurie

Calendar

Proiect

Revista arhiepiscopiei

Ştiri Trinitas TV

Alte emisiuni

Emisiunea „În căutarea lui Hristos“

Ne puteți urmări și pe Facebook