Sigla Arhiepiscopiei Dunării de Jos Catedrala Arhiepiscopiei Dunării de Jos

Ziua de 13 septembrie a fiecărui an este marcată, din anul 1953, ca Zi a Pompierilor Români. De asemenea, anul acesta se împlinesc 171 de ani de la eroica bătălie din Dealul Spirii, când pompierii militari din Bucureşti, conduşi de Căpitanul Pavel Zăgănescu au luptat împotriva otomanilor.

Manifestările prilejuite de această zi, au început la sediul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „General Eremia Grigorescu“ din Galaţi în data de 13 septembrie, prin „Ziua porţilor deschise“, prilej pentru publicul gălăţean de a cunoaşte cum se desfăşoară o zi din viaţa unui pompier.

Deschiderea oficială a evenimentului a avut loc prin slujba de Te-Deum, oficiată Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, urmată de ceremonialul militar şi alocuţiunile specifice momentului.

În continuare, organizatorii au oferit diplome de excelenţă elevilor de gimnaziu şi de liceu din Galaţi, pentru locul 1 obţinut la Concursul naţional „Cu viaţa mea apăr viaţa”, desfăşurat anul acesta la Deva, judeţul Hunedoara, precum şi domnului colonel în rezervă Didel Bădărău, pentru iniţierea proiectului „Drumul Generalului Eremia Grigorescu” şi domnului Iulian Odi, partener în acest proiect.

Tot astăzi, un ofiţer şi mai mulţi subofiţeri din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Galaţi au fost avansaţi în grad pentru merite deosebite, înainte de termen.

Un moment mult aşteptat de numeroşii copii participanţi la ceremonie, a fost cel al defilării Gărzii de onoare, pe muzica militară susţinută de Fanfara „Valurile Dunării” din Galaţi.

În incinta Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă au fost organizate mai multe expoziţii, în cadrul cărora vizitatorii au putut vedea tehnica utilizată la intervenţii şi panouri cu fotografii ce surprind aspecte din misiunile pompierilor gălăţeni.

La final, toţi cei prezenţi la eveniment au asistat şi la un exerciţiu demonstrativ, în care determinarea, priceperea şi pregătirea s-au putut observa în acţiunile prezentate cu măiestrie de către pompieri. Exerciţiul a adus în atenţia publicului, intervenţia promptă a pompierilor gălăţeni la salvarea unei persoane captive în autoturismul implicat într-un accident rutier.

Manifestările vor continuat şi în zilele următoare când pe data de 14 septembrie va avea loc Vecernia cu Litie la capela unităţii, iar pe data de 15 septembrie, la pomenirea Sf. Iosif cel Nou de la Partoş, ocrotitorul pompierilor români, în Catedrala Arhiepiscopală din Galaţi vor fi rostite rugăciuni speciale şi va fi oficiată Sfânta Liturghie.

Ceremonialul se va încheia duminică, 15 septembrie, la Cimitirul Eternitatea din Galați cu slujba de pomenire, depunerea de coroane şi defilarea gărzii de onoare la mormântul Eroilor Pompieri.

Pr. Rareş Bucur

Ajută cu bucurie

Calendar

Proiect

Revista arhiepiscopiei

Ştiri Trinitas TV

Alte emisiuni

Emisiunea „În căutarea lui Hristos“

Ne puteți urmări și pe Facebook