Sigla Arhiepiscopiei Dunării de Jos Catedrala Arhiepiscopiei Dunării de Jos

În urma accidentului aviatic de sâmbătă, 10 aprilie 2010, de lângă Smolensk, soldat cu moartea a 96 de persoane, a trecut la cele veşnice şi Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Miron de Hajnówka, ierarh ortodox, general de brigadă în cadrul Armatei Poloneze. Înaltpreasfinţia Sa era membru al delegaţiei prezidenţiale care urma să participe la festivităţile care marcau împlinirea a 70 de ani de la masacrul de la Katyn.

Pe numele de mirean, Miroslaw Chodakowski s-a născut pe 21 octombrie 1957 în Bialystok. A urmat cursurile Seminarului Ortodox din Varşovia, iar la 17 decembrie 1978 devine călugăr, la 15 februarie 1979 fiind hirotonit ieromonah. În 1990, primeşte rangul de arhimandrit şi este numit egumen al Mănăstirii din Supraśl. La 15 august 1998, preşedintele Poloniei din acea vreme îl numeşte Episcop şi general în cadrul Armatei Republicii Polonia. Este ridicat la rangul de Arhiepiscop la 10 mai 2008, informează TRINITAS TV.

Personalitatea Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Miron de Hajnówka a fost evocată şi în Emisiunea „Dialogurile TRINITAS” de la Radio TRINITAS din această seară, 12 aprilie, în care a fost invitat domnul Jarosław Godun, directorul Institutului Polonez din Bucureşti care a spus: „Era considerat un om foarte energic şi zâmbea tot timpul. La fiecare întâlnire pe care o aveam cu dumnealui vorbeam despre modul cum am putea realiza anumite lucruri. Era o persoană care voia să cunoască, chiar dacă nu era zona lui de influenţă sau să-l fi intereseze în mod deosebit. A fost un om al Bisericii şi nu numai ca episcop al Armatei polone a făcut ceva pentru credincioşii polonezi, ci dinainte de a fi ierarh, pe vremea când era arhimandrit la Mănăstirea Supraśl a început să construiască Biserica Mănăstirii care a fost aruncată în aer de către germani când se retrăgeau şi el a fost cel care a refăcut-o”, informează Radio TRINITAS.

Ieri, 11 aprilie, la Catedrala arhiepiscopală din Galaţi, Înaltpreasfinţitul Părinte Casian al Dunării de Jos a evocat în cuvântul său de învăţătură personalitatea ierarhului polonez,  de care îl leagă o prietenie de peste 20 de ani şi care, în anul 2008, a efectuat o vizită frăţească în Eparhia Dunării de Jos. După  Sfânta Liturghie, ÎPS Casian a oficiat o slujbă de pomenire pentru Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Miron de Hajnówka, trecut la cele veşnice în urma tragicului accident. De asemenea, ierarhul Dunării de Jos a adresat un mesaj de condoleanţe Preafericitului Părinte Sava, Primatul Bisericii Ortodoxe  a Poloniei.

Dumnezeu să-l odihnească!

Ajută cu bucurie

Calendar

Proiect

Revista arhiepiscopiei

Ştiri Trinitas TV

Emisiunea „În căutarea lui Hristos“

Alte emisiuni

Ne puteți urmări și pe Facebook