Sigla Arhiepiscopiei Dunării de Jos Catedrala Arhiepiscopiei Dunării de Jos

În fiecare an, sărbătoarea Sfântului Mucenic Haralambie uneşte în rugăciune şi fapte bune foarte mulţi credincioşi gălăţeni în special la biserica din zona Pieţei Centrale a oraşului de la Dunăre, ocrotită de acest sfânt mucenic.

În ziua hramului, preoţii acestei parohii au sâvârşit Sfânta Liturghie, la finalul căreia, în mijlocul slujitorilor şi a numeroşilor credincioşi s-a aflat chiriarhul Dunării de Jos, Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Casian pentru a le aduce cuvânt de binecuvântare şi de întărire duhovnicească.

La slujbă au participat şi elevi de la clasele primare din cadrul Seminarului Teologic Ortodox „Sf. Andrei“ din Galaţi, îmbrăcaţi în costume tradiţionale româneşti. 

În cuvântul de învăţătură, ierarhul Dunării de Jos a vorbit despre viaţa Sfântului Mucenic Haralambie şi a apreciat frumoasa colaborare şi dialogul constructiv care există între tinerii şi vârtsnicii de la această parohie.

Pentru a spori evlavia şi bucuria duhovnicească a credincioşilor veniţi la hramul acestei biserici gălăţene, a fost adusă spre închinare, din patrimoniul sacrul al parohiei „Sfinţii Împăraţi“ din Galaţi, racla ce adăposteşte moaşte ale Sfântului Sfinţit Mucenic Haralambie, Sfinţilor Mucenici Cosma şi Damian şi Sfântului Mucenic Trifon.

La final a fost oficiată slujba Parastasului pentru ctitorii şi binefăcătorii acestui sfânt locaş trecuţi la cele veşnice.

În cadrul programelor filantropice îndreptate către persoanele singure şi familiile nevoiaşe, cei 56 de beneficiari ai Căminului de Bătrâni ”Ştefan cel Mare şi Sfânt” din Galaţi au primit din partea parohiei o masă caldă, produse pentru igiena personală, lenjerii pentru paturi şi cărţi de rugăciune, bucurându-se astfel de dragostea şi dărnicia Sfântului Haralambie.

De asemenea, 60 de copii refugiaţi au primit o masă caldă, iar 15 persoane vârstnice, cu posibilităţi materiale reduse, au primit din partea parohiei pachete consistente cu alimente neperisabile.

Toţi credincioşii care au fost prezenţi la biserică în ziua hramului, au primit sticle cu Agheasmă mică, iconiţe şi produse de panificaţie.

***

Locaşul de cult a fost ridicat în doar şapte luni, între 1 mai şi 1 decembrie 1848 şi a fost sfinţit în 20 decembrie 1848. Zidirea bisericii a fost posibilă datorită dragostei de Dumnezeu a opt negustori din Galaţi, între care şi Ilinca Lucacis, cea care a donat terenul.

Pe terenul actualei biserici a fost construită la început, o bolniţă, unde erau aduşi şi trataţi bolnavii de holeră.

La temelia acestui sfânt locaş se află trupurile acelor suferinzi, dar şi ale celor care erau înmormântaţi aici, fiindcă potrivit documentelor din arhivă, aici a fost un cimitir.

La mijlocul veacului al XIX-lea, această zonă era situată la marginea târgului Galaţi. În prezent ajungând să fie în imediata apropiere a Pieţei Centrale a municipiului Galaţi.

Datorită stării avansate de degradare, cu binecuvântarea Înaltpreasfnţitului Părinte Arhiepiscop Casian, începând cu anul 1998, biserica a intrat într-un amplu proces de reconsolidare şi restaurare, atât la interior cât şi la exterior.

În prezent, în interiorul locaşului de cult se efectuează lucrări de pictură.

Pr. Rareş Bucur

Pelerinajul de Florii

Ajută cu bucurie

Calendar

Proiect

Revista arhiepiscopiei

Ştiri Trinitas TV

Alte emisiuni

Emisiunea „În căutarea lui Hristos“

Ne puteți urmări și pe Facebook