Sigla Arhiepiscopiei Dunării de Jos Catedrala Arhiepiscopiei Dunării de Jos

Joi, 23 februarie 2023, la iniţiativa şi cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepicop Casian, s-a desfășurat la Muzeul Istoriei, Culturii şi Spiritualităţii Creştine de la Dunărea de Jos conferința intitulată Credinţa şi senectutea – piloni ai educaţiei, susținută de domnul Nicu Gavriluţă, sociolog, antropolog, eseist şi profesor la Facultatea de Filosofie şi Ştiinţe Social Politice din cadrul Universităţii Alexandru Ioan Cuza din Iaşi.

Conferinţa s-a desfăşurat în Salonul Principal al Muzeului eparhial şi a reunit profesori universitari, oameni de cultură, preoţi, cadre didactice pensionare, studenţi şi elevi gălăţeni.

În deschiderea manifestării culturale, Înaltpreasfinţitul Părinte Casian a transmis un cuvânt de binecuvântare şi l-a prezentat pe distinsul invitat, reliefând repere culturale şi ştiinţifice din viaţa şi activitatea prolifică a acestuia.

Tema abordată a suscitat un mare interes din partea auditoriului, între cei prezenţi aflându-se numeroşi studenţi seniori din cadrul Universităţii Vârstei a Treia din Galaţi.

Bătrâneţea, ca o etapă de viaţă inevitabilă pentru cei mai mulţi dintre noi, a fost analizată de profesorul ieşean din perspective diverse, de la cele biologice, medicale până la cele antropologice, sociologice şi teologice.

În cadrul discursului captivant au fost semnalate problemele cu care se confruntă tinerii astăzi, evidenţiind existenţa unor clivaje, inegalităţi şi rupturi între generaţii, oferindu-se totodată şi soluţii pentru refacerea acestui cuplaj destinal între tineri, între maturi şi între vârstnici.

De asemenea, s-a vorbit şi despre modelele pe care bătrâneţea le oferă tinerilor de astăzi şi despre necesitatea de a regăsi împreună căile prin care se poate da un sens veritabil, profund şi autentic provocărilor vieţii.

Aşa cum foarte frumos s-a precizat, „bătrâneţea poate fi cununa desăvârşită a vieţii noastre din punct de vedere spiritual, social şi psihic“. 

În partea a doua a întrunirii academice, profesorul oaspete avut un dialog fructuos şi edificator cu câţiva profesori din cadrul Universităţii ”Dunărea de Jos” din Galaţi.

La finalul întâlnirii, chiriarhul Dunării de Jos i-a mulţumit domnului Nicu Gavriluţă pentru prezența sa la Galaţi și pentru cuvintele pline de înţelepciune şi convingere adresate celor prezenţi la această manifestare.

Pr. Rareș Bucur

Ajută cu bucurie

Calendar

Proiect

Revista arhiepiscopiei

Ştiri Trinitas TV

Alte emisiuni

Emisiunea „În căutarea lui Hristos“

Ne puteți urmări și pe Facebook