Sigla Arhiepiscopiei Dunării de Jos Catedrala Arhiepiscopiei Dunării de Jos

În întreaga Arhiepiscopie a Dunării de Jos, noul an 2010 a fost întâmpinat de către preoţi şi credincioşi în sfintele biserici, fiind înălţate rugăciuni de mulţumire pentru toate darurile primite de la Dumnezeu în anul ce a trecut, dar şi de binecuvântare a anului ce tocmai a sosit.

La Catedrala arhiepiscopală din Galaţi, la cumpăna dintre ani, Înaltpreasfinţitul Părinte Casian a săvârşit slujba Acatistului Sfântului Vasile cel Mare, urmată de lectura Evangheliei de  la Luca IV, 16-22 despre împlinirea profeţiei lui Isaia în persoana Mântuitorului Iisus Hristos şi vestirea „anului bineplacut Domnului”. În acest cadru liturgic a fost adusă spre închinare, pentru întâia oară, racla din argint masiv, în care au fost aşezate  părticele din Moaştele Sfântului Vasile cel Mare, primite în dar din partea Înaltpreasfinţitului Părinte Dionisie, Mitropolit de Corint  (Grecia). Credincioşii prezenţi au venerat sfintele moaşte, au ascultat cuvântul de învăţătură al ierarhului şi au fost invitaţi să ia parte la tradiţionala agapă de Anul Nou.

La praznicul Tăierii împrejur a Mântuitorului şi sărbătoarea Sfântului Vasile cel Mare, chiriarhul locului, înconjurat de cler şi în prezenţa unui mare număr de credincioşi, a săvârşit în Catedrala Dunării de Jos, Dumnezeiasca Liturghie a Sfântului Vasile. ÎPS Sa a vorbit cu această ocazie despre importanţa marelui ierarh şi ascet capadocian, care a lăsat o moştenire spirituală imensă pentru Biserica Creştină Universală, amintind faptul că anul 2009, pe care tocmai l-am încheiat, a fost închinat Sfântului Vasile cel Mare, arhiepiscopul Cezareei Capadociei, precum şi celorlalţi Sfinţi Capadocieni. Cu acest prilej au fost organizate şi în Eparhia Dunării de Jos numeroase manifestări religioase, culturale, ştiinţifice, educative şi pastoral-misionare, dintre care amintim procesiunea şi pelerinajul la moaştele Sfântului Vasile cel Mare şi veşmântul Sf. Cuv. Patapie, din perioada 16-18 martie 2009.

De asemenea, s-a amintit faptul că, în contextul aniversării în anul 2010 a 1685 de ani de la primul Sinod Ecumenic de la Niceea (325) şi a 125 de ani de la recunoaşterea oficială a autocefaliei Bisericii Ortodoxe Române (1885), la iniţiativa Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a aprobat - în şedinţa de lucru din 18-19 iunie 2009 - ca anul 2010 să fie declarat „Anul omagial al Crezului Ortodox şi al Autocefaliei româneşti” în Patriarhia Română.

Ajută cu bucurie

Calendar

Proiect

Revista arhiepiscopiei

Ştiri Trinitas TV

Alte emisiuni

Emisiunea „În căutarea lui Hristos“

Ne puteți urmări și pe Facebook