Sigla Arhiepiscopiei Dunării de Jos Catedrala Arhiepiscopiei Dunării de Jos

În ajunul praznicului Botezului Domnului, la Catedrala Arhiepiscopală din Galaţi, după slujba Ceasurilor Împărăteşti, Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, a săvârşit Sfânta Liturghie a Sfântului Vasile cel Mare unită cu Vecernia, urmată de Slujba Sfinţirii Mari a apei.

La slujbă, împreună cu ierarhul Dunării de Jos şi clerul catedralei au fost prezenţi şi credincioşi din municipiul Galaţi care au dorit să participe în această zi de post la rânduiala specială din ziua premergătoare praznicului împărătesc al Botezului Domnului nostru Iisus Hristos.

Cu acest prilej, Înaltpreasfinţia Sa a sfinţitşi icoana ce înfăţisează Botezul Domnului în râul Iordan, realizată special de un pictor gălăţean pentru această sărbătoare.

După Sfânta Liturghie, chiriarhul Dunării de Jos a oficiat slujba Aghesmei celei Mari, după care i-a binecuvântat pe toţi credincioşii prezenţi prin stropirea cu această apă sfinţită.

În continuare, Înaltpreasfinţitul Părinte Casian a rostit un cuvânt de învăţătură în care a vorbit despre însemnătatea Bobotezei în viaţa creştinilor, evidenţiind rostul şi folosul ajunării care trebuie să fie, mai întâi de toate, o renunţare la gândurile rele, la vorbele nepotrivite şi la faptele păcătoase, ca pregătire reală pentru sărbătoarea de mâine.

Ajunul Bobotezei face parte din categoria posturilor de o zi din cursul anului bisericesc, fiind și un prilej de reculegere duhovnicească înaintea marelui praznic al Botezului Domnului.

La final, Părintele Arhiepiscop împreună cupreoţiişi diaconii catedralei au pus Aghiazma Mare în sticlele pregătite special, după care acestea au fost oferite credincioşilor prezenţi, atât pentru ei înşişi, cât şi pentru cei cunoscuţi ai lor care nu se pot deplasa sau pentru cei aflaţi în suferinţă şi în încercăti în această perioadă dificilă prin care trecem.

De asemenea, pe parcursul acestor zile de sărbătoare, credincioşii din cele două judeţe ale Eparhiei Dunării de Jos, Galaţi şi Brăila, pot merge la bisericile de care aparţin pentru a primi AghiasmaMare, având în vedere că peste 150.000 de sticle au fost pregătite cu mare grijă de preoții şi voluntarii parohiali, spre a aduce binecuvântare, bucurie, înnoirea şi sfinţire atât sufletelor, cât şi trupurilor noastre.

Totodată, precizăm că în Arhiepiscopia Dunării de Jos, evenimentele liturgice prilejuite de sărbătoarea Botezului Domnului din acest an, se vor desfășura în condiții de pandemie și în conformitate cu rânduielile tipiconale.

Pr. Rareș Bucur

Programul cadru al anului 2022

Ajută cu bucurie

Calendar

Proiect

Revista arhiepiscopiei

Ştiri Trinitas TV

Alte emisiuni

Emisiunea „În căutarea lui Hristos“

Ne puteți urmări și pe Facebook