Sigla Arhiepiscopiei Dunării de Jos Catedrala Arhiepiscopiei Dunării de Jos

În Duminica a 4-a după Rusalii, Înaltpreasfințitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, a oficiat Sfânta Liturghie în Catedrala Arhiepiscopală din municipiul Galați, în prezenţa a numeroşi credincioşi din municipiu.

Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost oferite de corul Catedralei Arhiepiscopale.

La momentul cuvenit, mai mulți copii prezenţi la slujbă fost împărtăşiţi cu Sfintele Taine.

În cuvântul de învățătură, Înaltprea­sfinția Sa a tâlcuit pericopa evanghelică de la Sfântul Apostol şi Evanghelist Matei, în care ni se prezintă cum Mântuitorul Iisus Hristosa vindecat pe sluga bolnavă a unui conducător de oști roman din Capernaum.

„În Evanghelia de astăzi ne arată ce face omul bun și credincios, când pentru sănătatea unui semen al său se adresează oriunde este cu putință. Din prima parte a Evangheliei învățăm că boala vine pe neașteptate și are consecințe pe care nu le înțelegem, însă atunci când suntem oameni buni ne doare și pe noi boala și durerea celui de lângă noi. Acest om bun avea și o poziție socială mai bună, iar relațiile dintre el și subalternii lui erau, ca și în zilele noastre, bazate pe porunci. Între el și subalterni era un raport de subordonare potrivit legii. Aceasta arată că un conducător trebuie să fie un conducător care respectă legile, iar cei care sunt conduși, de asemenea, să asculte ce cei care păzesc legile. Acesta este un aspect, însă al doilea aspect foarte important este cel profund, care trece dincolo de legea convențională dintre oameni. Mai există o lege care își are obârșia în altă parte și aceasta este o lege a firii care guvernează raporturile dintre oameni ca frați, indiferent de poziția socială a acestora. Este legea lăuntrică, dumnezeiască sau morală care nu se bazează doar pe rațiune, ci pe empatie, deoarece în noi și între noi există o rudenie mult mai adâncă decât rudenia trupească. Această lege lăuntrică are în ea esența bunătății inimii, iar această bunătate este covârșitoare și compătimitoare. Bunătatea aceasta care vine din Dumnezeu te ajută să-l înțelegi pe cel din fața ta, indiferent cine ar fi el și să-i acorzi și lui atenția pe care ți-o acorzi ție ca om“,a spus ierarhul Dunării de Jos.

La final, Înaltpreasfinția Sa i-a binecuvântat pe toți cei prezențiși le-a oferit iconițe.

La ieșirea din locașul de cult, chiriarhul Dunării de Jos a întâlnit o credincioasă în vârstă de 95 de ani, care participă cu regularitate la slujbele de la Catedrala Arhiepiscopală, pe care Părintele Arhiepiscop a dat-o ca exemplu pentru dragostea ei față de Biserică și pentru luciditatea cu care aceasta, la o vârstă așa de înaintată, ne relatează foarte frumos întâmplări și evenimente petrecute în viața ei de creștină. 

Pr. Rareș Bucur

Ajută cu bucurie

Calendar

Proiect

Revista arhiepiscopiei

Ştiri Trinitas TV

Alte emisiuni

Emisiunea „În căutarea lui Hristos“

Ne puteți urmări și pe Facebook