Sigla Arhiepiscopiei Dunării de Jos Catedrala Arhiepiscopiei Dunării de Jos

În Duminica a VI-a după Rusalii, Înaltpreasfințitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, a oficiat Sfânta Liturghie în Catedrala Arhiepiscopală din municipiul Galați, în prezenţa a numeroşi credincioşi.

Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost oferite de corul Catedralei Arhiepiscopale.

Cu sinceră compasiune și solidaritate față de durerea celor două familii ale tinerelor dispărute în Caracal, ierarhul Dunării de Jos a înălțat rugăciuni, înaintea Sfântului Altar, atât pentru cele două victime, cât și pentru părinții și rudele îndurerate ale acestora, îndemnând credincioșii să-i pomenească în rugăciunile lor pe cei afectați de astfel de situații grave.

La momentul cuvenit, mai mulți copii prezenţi la slujbă fost împărtăşiţi cu Sfintele Taine.

În cuvântul de învățătură, Înaltprea­sfinția Sa a tâlcuit pericopa evanghelică de la Sfântul Apostol şi Evanghelist Matei, în care se relatează despre vindecarea slăbănogului din Capernaum.

„Când încercările și suferințele celorlalți ne dor și pe noi, atunci putem spune că suntem creștini.

În Evanghelia de astăzi, Domnul Hristos se adresează bolnavului într-un mod părintesc, foarte apropiat și îl invită să vină aproape, căci toți cei bolnavi sunt fiii iubiți ai Domnului și ei nu sunt singuri.

Dumnezeu știe, vede și cunoaște că toate bolile noastre sunt urmările păcatelor. Păcatul aduce boala, iar boala aduce moartea, așa cum ne spune Sfântul Apostol Pavel în Epistola către Romani la capitolul 6, versetul 23. Noi păcătuim față de Dumnezeu, de propria persoană, de semenii noștri și de creație. De aceea, Mântuitorul Hristos își începe orice lucrare prin iertare, pentru că este Părinte și pentru că El dorește să fim în continuare fiii Săi.

Domnul ne spune că atunci când suntem dezlegați de păcate, atunci suntem cu adevărat oameni liberi de a iubi și de ajuta, asemena celor patru prieteni liberi care l-au purtat pe fratele lor biruit și imobilizatde boală. 

Hristos Domnul este pentru noi toți, Doctorul și Vindecătorul nostru de păcate, este Doctorul înmulțirii credinței noastre, iar credința noastră trebuie să se odihnească în iubire. Când credința noastră se odihnește în iubire, am descoperit medicamentul vindecării sociale, din ura, violența și moartea pe care păcatul le cultivă cu timp și fără timp“, a spus ierarhul.

De asemenea, Părintele Arhiepiscop a vorbit și despre manifestarea agresivă a răului între semeni și în societate, ca rezultat al înstrăinării de Dumnezeu și preocuparea doar de cele materiale.

„Răutatea se propagă repede, ea este contagioasă și vine pe anumite căi ademenitoare sub forma plăcerii, iar o plăcere înmulțită fără măsură, evident aduce tulburare, lipsă de discernământ și în final orbire. Există o orbire chiar și cu ochii deschiși. Despre această orbire cu ochii deschiși, ca forță a răului, a păcatului și a plăcerilor în viața aceasta, ne-a avertizat Mântuitorul nostru Iisus Hristos când ne-a spus că «ochi au și nu văd, urechi au și nu aud». Cu alte cuvinte, deși Hristos ne-a arătat diferența dintre întuneric și lumină, dintre moarte și viață, dintre violență și starea pașnică, liniștită, fraternă și iubitoare, de multe ori manifestarea oamenilor este contrarie.

În strigătul fratelui nostru îl auzim pe Domnul, în privirea căutătoare a semenului nostru se vede Domnul care ne caută, și în răspunsul bun oferit, Domnul începe să lucreze și să reverse din izvorul bunătății Sale, bunătate, pace, bucurie, binecuvântare, înfrânare, generozitate, milă, iertare și dragoste. Cu cât ne alimentăm din izvoarele Harului, cu atât suntem mai bogați sufletește, iar bogăția sufletească este invers față de bogăția materială, care este cotropitoare, îl acaparează pe om și îl îndepărtează chiar de semenii săi. Bogăția spirituală este o șansă și pentru bogăția materială, căci prin bogăția spirituală se împărtășeșteși celorlalți din bogăția materială și astfel, ea devine un mijloc și o cale de întâlnire, în bucurie și în pace, a semenilor noștri“, a precizat chiriarhul.

La final, Înaltpreasfinția Sa i-a binecuvântat pe toți cei prezenți astăzi la Catedrala Arhiepicopală și le-a oferit iconițe.

Pr. Rareș Bucur

Pelerinajul de Florii

Ajută cu bucurie

Calendar

Proiect

Revista arhiepiscopiei

Ştiri Trinitas TV

Alte emisiuni

Emisiunea „În căutarea lui Hristos“

Ne puteți urmări și pe Facebook