Sigla Arhiepiscopiei Dunării de Jos Catedrala Arhiepiscopiei Dunării de Jos

Duminică, 26 iunie 2011, în Catedrala arhiepsicopală din Galaţi, în prezenţa credincioşilor şi a reprezentanţilor autorităţilor locale, Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Casian a săvârşit slujba de sfinţire a Drapelului naţional.

La finalul ceremoniei, Drapelul a fost înmânat domnului Cosmin Păun, Prefectului judeţului Galaţi, care l-a oferit la rândul său gărzii port drapel.  În cuvântul său de învăţătură, chiriarhul locului a subliniat importanţa cinstirii Drapelului Naţional şi legătura lui profundă cu neamul şi credinţa poporului român.

De la Catedrala arhiepiscopală Drapelul Naţional a fost purtat de către militari, în procesiune, către Piaţa Tricolorului din Grădina Publică a municipiului Galaţi. Aici  a avut loc un moment de evocare a însemnătăţii acestei sărbători şi prezentarea semnificaţiei culorilor Drapelului Naţional, fiind rostite scurte alocuţiuni de către oficialităţile prezente, după care a urmat intonarea Imnului de Stat al României şi înălţarea drapelului pe catargul de arborare.

Tot la Duminica sfinţilor români 42 de copii din Protoieriile Galaţi şi Tecuci, participanţi la programul naţional „Alege şcoala!” au plecat în tabăra „Licăr de lumină” organizată la Durău în perioada 26 iunie – 1 iulie 2011.

La Galaţi, plecarea a avut loc la ora 13.00 din faţa Catedralei Arhiepiscopale, iar la Tecuci plecarea a avut loc la ora 14.30 din faţa bisericii „Sfântul Gheorghe şi Sfântul Ierarh Iachint de Vicina”. La urcarea în autocar, toţi copiii au primit broşuri cu Acatistul Sfinţilor Apostoli Pentru şi Pavel şi iconiţe.

Obiectivele principale ale proiectului „Alege Şcoala!” sunt prevenirea şi combaterea abandonului şcolar şi a violenţei juvenile, iar beneficiarii direcţi ai proiectului sunt copiii cu risc de abandon şcolar. Proiectul este în strânsă legătură cu programul naţional „Hristos împărtăşit copiilor”, acesta din urmă fiind un suport educaţional solid pe care se bazează noul proiect.

Istoric la Ziua Drapelului

Ziua de 26 iunie a fost declarată „Ziua Drapelului Naţional” de către Parlamentul României prin legea nr. 96 din 20 mai 1998. Această zi este marcată de către autorităţile publice şi de celelalte instituţii, în colaborare cu Patriarhia Română, prin eparhiile din ţară, organizându-se la nivel central şi local programe şi manifestări cultural-educative cu caracter evocator sau ştiinţific, consacrate istoriei patriei, precum şi prin ceremonii militare specifice, organizate în cadrul unităţilor Ministerului Apărării Naţionale şi ale Ministerului de Interne şi la Catedralele din marile oraşe ale ţării.

Ajută cu bucurie

Calendar

Proiect

Revista arhiepiscopiei

Ştiri Trinitas TV

Alte emisiuni

Emisiunea „În căutarea lui Hristos“

Ne puteți urmări și pe Facebook