Sigla Arhiepiscopiei Dunării de Jos Catedrala Arhiepiscopiei Dunării de Jos

Pomenirea Sfântului Mare Mucenic Efrem cel Nou reprezintă în fiecare an prilej de mare bucurie şi înălţare sufletească pentru Parohia „Sf. Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir şi Sf. Efrem cel Nou“ din cartierul gălăţean Micro 39, care îşi cinsteşte în această zi cel de-al doilea ocrotitor spiritual.

Canonizat de Sfânta Patriarhie Ecumenică la 3 martie 2011, recunoscut şi introdus şi în calendarul Bisericii Ortodoxe Române din anul 2014, Sfântul Efrem cel Nou este cinstit cu multă dragoste şi evlavie de creştinii ortodocşi din întreaga lume, fiind chemat ca ocrotitor şi binefăcător la numeroase biserici şi mănăstiri.

Încă din anul 2013, prin bunăvoinţa maicii stareţe Teodosia de la Mănăstirea Nea Mákri de lângă Atena - Grecia, unde se află moaştele Sfântului Efrem cel Nou, parohia gălăţeană a primit în dar papucul Sfântului Efrem, iar la scurt timp, cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Arhiepiscop Casian, biserica l-a primit ca al doilea ocrotitor pe acest sfânt bineplăcut lui Dumnezeu.

Prin strădania preotului paroh, în anul 2015, a fost primit şi un fragment din moaştele Sfântului Cuvios Mucenic Efrem cel Nou din Grecia şi aşezat în racla la care vin mereu să se închine numeroşi credincioşi, atât din parohie, cât şi din municipiul Galaţi.

Cu prilejul hramului din acest an, spre bucuria şi evlavia credincioşilor, în ajunul sărbătorii, racla cu moaştele Sfântului Efrem a fost purtată în procesiune şi aşezată spre închinare în zona special amenajată din curtea bisericii parohiale, unde va rămâne până la finalul acestei zile.

Astăzi, Sfânta Liturghie a fost oficiată la Altarul de vară de un sobor de preoţi şi diaconi, în prezenţa rugătoare a numeroşi credincioşi, între aceştia aflându-se şi mulţi elevi de la Şcoala Gimnazială nr. 33, îmbrăcaţi în portul tradiţional românesc.

La momentul cuvenit, copiii prezenți la slujbă au fost împărtășiți cu Sfintele Taine, mulți dintre acești având numele Sfântului prăznuit astăzi.

După Sfânta Liturghie, Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Casian a rostit rugăciuni de mulţumire pentru binefacerile revărsate de Dumnezeu asupra ctitorilor, slujitorilor, vârstnicilor, tinerilor şi tuturor credincioşilor şi a adresat un cuvânt de învăţătură în care a vorbit despre viaţa Sfântului Mucenic Efrem şi despre evlavia deosebită a românilor faţă de acest nou sfânt.

Părintele Arhiepiscop l-a prezentat credincioşilor pe domnul Adrian Subaşu, directorul Căminului pentru Persoane Vârstnice „Sfântul Ierarh Spiridon“ din municipiul Galaţi, şi l-a invitat pe distinsul oaspete să vorbească celor prezenţi despre frumoasa activitate de îngrijire a semenilor noştri vârstnici.

La final, ierarhul locului a socializat cu cei mici şi le-a oferit daruri tuturor celor prezenți la slujbă.

În zilele premergătoare hramului, parohia a desfăşurat o activitate social-filantropică prin care 25 de persoane vârstnice şi 5 familii cu mulţi copii au primit prin grija Consiliului şi comitetului parohial pachete cu alimente neperisabile şi alte daruri.

Pr. Rareş Bucur

Ajută cu bucurie

Calendar

Proiect

Revista arhiepiscopiei

Ştiri Trinitas TV

Alte emisiuni

Emisiunea „În căutarea lui Hristos“

Ne puteți urmări și pe Facebook