Sigla Arhiepiscopiei Dunării de Jos Catedrala Arhiepiscopiei Dunării de Jos

În data de 13 iunie 2010, ierarhul Dunării de Jos, Înaltpreasfinţitul Arhiepiscop dr. Casian Crăciun a sfinţit pictura bisericii din parohia „Eremia Grigorescu”, comuna Umbrăreşti, judeţul Galaţi.

Date istorice despre parohie

Localitatea Umbrăreşti-Deal, aşezată pe DN 25 Tecuci-Galaţi, s-a format din localităţile răzăşeşti Umbrăreşti şi respectiv Torceşti, aşezate geografic pe de-a lungul Bârladului.

Datorită, deselor inundaţii şi a revărsărilor de ape, mare parte din familii şi-au construit case în zona mai ridicată, ferită de inundaţii. Astfel, până în al Doilea Război Mondial erau gospodării răsfirate din loc în loc, de o parte şi alta a DN 25. După al doilea război mondial numărul familiilor a crescut şi prima lor grijă a fost să construiască Şcoala „Sf. Stelian”, existentă şi astăzi. Numărul familiilor a crescut tot mai mult, şi în condiţiile noilor mutaţii sociale şi a evenimentelor de după 1989, un fiu al satului, arhim. Isaia Ţugurlan (trecut la cele veşnice în 10 aprilie 2001) a avut dorinţa sfântă de a zidi un sfânt lăcaş în satul natal. Un bun creştin, pe nume Hamza Constantin a donat locul şi, în urma demersurilor făcute şi a aprobării Centrului eparhial, s-a pus piatra de temelie în ziua de vineri, 20 iulie 1990, prin rugăciunile rugăciunile şi binecuvântarea Preasfinţitului dr. Casian, arhereu-vicar al Episcopiei Dunării de Jos, a preotului paroh Ionaşcu Nicolae şi a protoiereului Ranfu Vasile.

Lucrările de arhitectură au fost întocmite şi supravegheate de domnii proiectanţi ing. Gheorghiu Virgil şi Dima Cristinel, iar constructorii au fost ing. Rapotă Valentin, Niţulescu Cornel şi Ioniţă Nicolae. Întrucât lucrările nu au fost finalizate imediat, alături de arhim. Isaia Ţugurlan, care rămâne cel mai de seamă ctitor, au contribuit substanţial şi credincioşii parohiei, pentru finalizarea lucrărilor.

După terminarea lucrărilor, în luna noiembrie 1992, în ziua de 15 noiembrie s-a târnosit sfântul locaş, cu hramurile Sf. Ierarh Nicolae şi Sf. Prooroc Ilie, de către un ales sobor arhieresc: Preasfinţitul Părinte dr. Casian al Episcopiei Diunării de Jos, Preasfinţitul Eftimie Luca şi Preasfinţitul Ioachim Vasluianul, alături de un sobor de preoţi şi un mare număr de credincioşi Întâistătător al Eparhiei Dunării de Jos fiind Preasfinţitul Părinte dr. Antim Nica, Arhiepiscop al Dunării de Jos.

Lucrările de pictură în frescă au fost executate de dl. pictor Bondoc Gheorghe, care s-au finalizat în anul 2008, sub preocuparea preotului paroh Ciobanu Nicolae şi cu jertfa credincioşilor din localitate.

Sărbătoarea sfinţirii

Astfel că în a treia Duminică după Rusalii, în data de 13 iunie 2010 Înaltpreasfinţitul Părinte dr. Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, înconjurat de un numeros sobor de preoţi de la parohiile învecinate sub conducerea pc protoiereu de Tecuci, pr. Gheorghe Joghiu şi în prezenţa unui mare număr de credincioşi, pictura bisericii a fost sfinţită prin ungerea cu Sfântul şi Marele Mir.

Momentul de sărbătoare a continuat cu săvârşirea Sfintei Liturghii arhiereşti, la sfârşitul căreia, chiriarhul nostru a rostit un cuvânt de învăţătură.

Un alt moment deosebit l-a constituit premierea tinerilor din parohie care participă la proiectul catehetic „Hristos împărtăşit copiilor”, la terminarea anului şcolar. Cu acest prilej, copiii au primit din mânile ÎPS Casian, diplome şi premii constând în broşuri, iconiţe şi dulciuri.

Pc pr. paroh Nicolae Ciobanu a mulţumit Înaltpreasfinţiei Sale şi tuturor ostenitorilor la înfrumuseţarea sfântului lăcaş pentru binecuvântarea acestei zile, care va rămâne înscrisă în memoria tuturor credincioşilor din parohia „Eremia Grigorescu”.

La final, toţi cei prezenţi la sărbătoare au participat la agapa oferită cu această ocazie de către comunitatea din Eremia Grigorescu.

Pastorală la Naşterea Domnului

Ajutor pentru sinistraţi

Ajută cu bucurie

Calendar

Proiect

Revista arhiepiscopiei

Ştiri Trinitas TV

Alte emisiuni

Emisiunea „În căutarea lui Hristos“

Ne puteți urmări și pe Facebook