La timp de vecernie, la Muzeul de Arte Vizuale din Galaţi, în data de 23.06.2010, Sorin Dumitrescu a lansat ultima sa publicaţie: Noi şi Icoana. Această carte a fost receptată ca o apariţie eveniment în cultura şi teologia românească, deoarece autorul aduce o nouă perspectivă în abordarea înţelesurilor teologice şi din perspectiva artei, a icoanei. Discursul autorului s-a axat pe delimitarea icoanei realizate după canoane, de formele kitsch-ului, care au pătruns şi în arta bisericească.
De asemenea, icoana reală, nu a fost aşezată doar în faţa unor producţii în serie de tip kitsch, ca şi în faţa iconografiei cinematografice contemporane, care prezintă un Hristos prea omenesc, în defavoarea slavei lui Dumnezeu. Icoana bizantină, ca absolut al formelor artistice în care a fost reprezentat Mântuitorul Hristos de-a lungul veacurilor este, în viziunea lui Sorin Dumitrescu, unicul element bisericesc autentic în stare să transmită ceva din taina persoanei divino-umane a Fiului lui Dumnezeu întrupat.
Ampla prezentare a cărţii, făcută de ÎPS Arhiepiscop Casian al Dunării de Jos a avut ca efect interesul manifestat faţă de cartea “Noi şi icoana” care ne ajută, din punct de vedere spiritual, să ne oglindim chipul omenesc în Iisus Hristos - modelul nostru absolut şi veşnic actual.
FacebookContact