În urma gravelor inundaţii care au afectat săptămâna trecută mai multe localităţi din zona Moldovei, Arhiepiscopia Dunării de Jos a făcut un apel la credincioşi pentru a ajutora, prin colecte, pe cei sinistraţi.
Astfel, în data de duminică, 4 iulie ac., după săvârşirea Sfintei Liturghii, în parohiile din comuna gălăţeană Matca, cunoscută în întreaga ţară pentru cultivarea legumelor, s-a organizat o colectă de urgenţă pentru sinistraţii din localitatea băcăuană Săuceşti.
Credincioşii mătcaşi au fost profund sensibilizaţi de încercările suferite de cei sinistraţi ca urmare a revărsării apelor, astfel că, în urma apelului făcut la Sfânta Liturghie de preacucernicii preoţi din localitate, în numai câteva ore s-au strâns 12 tone de alimente constând în: 2.000 pâini, 1.800 litri apă minerală, 1.700 kg castraveţi, 1.500 kg roşii, 1.200 kg varză, 300 kg zahăr şi 120 kg orez, precum şi 120 pături şi alte obiecte de uz casnic şi sanitar.
Transportul umanitar a fost efectuat în aceeaşi zi în localitatea Săuceşti de către o delegaţie a Protoieriei Tecuci, condusă de pc pr. protoiereu Gheorghe Joghiu, între care s-au aflat preoţi şi membrii ai Consiliilor parohiale de la parohiile comunei Matca, şi oferite personal celor afectaţi de inundaţii.
Dar riscul inundaţiilor se simte şi în oraşul Galaţi, reşedinţa Eparhiei Dunării de Jos. În urma şedinţei Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă desfăşurat la Prefectura Galaţi în seara zilei de duminică, 4 iulie a.c., în prezenţa Ministrului Administraţiei şi Internelor, dl Vasile Blaga, la care a participat şi ierarhul Dunării de Jos, Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Casian, s-a luat măsura construirii unui dig pe faleza Dunării, care să protejeze locuitorii din cartierul gălăţean numit „Valea oraşului”. Datorită nivelului ridicat al Dunării, care va atinge punctul maxim în zilele următoare (în prezent fiind cu 17 cm deasupra cotei de pericol de 6.6 metri), peste 8.000 de persoane şi gospodăriile acestora sunt puse în pericol.
În acest sens, Arhiepiscopia Dunării de Jos a venit în sprijinul autorităţilor locale şi implicit al locuitorilor din valea oraşului, asigurând masa de prânz şi seară pentru cei aproximativ 800 de jandarmi, militari şi voluntari sosiţi din întreaga ţară, care participă la construcţia digului. Acesta va avea înălţimea de 1,5 metri şi va avea o lungime de 4,5 kilometri. La ridicarea lui contribuie peste 1.400 de angajaţi ai Ministerului Administraţiei, Internelor, Ministerului Apărării Naţionale, ai Regiei Naţionale Apele Române şi voluntari din toată ţara.
Astfel, prin Cantina „Sf. Nicolae” a Centrului eparhial - Galaţi, cantina Seminarului Teologic „Sf. Ap. Andrei”, cantina Aşezământului filantropic „Sf. Vasile cel Mare” şi cea a Parohiei „Cuv. Parascheva” se va oferi zilnic masa de prânz celor 800 de jandarmi şi militari implicaţi.
De asemenea, celelate parohii din municipiu s-au mobilizat, prin membrii consiliilor şi comitetelor parohiale, oferind zilnic aproximativ 200 de pachete cu mâncare şi ceai, în fiecare zi la ora 17, 00, voluntarilor care participă la acţiunile de ajutorare. La acestea se adaugă şi implicarea activă a oamenilor din zona vizată, care sunt prezenţi şi sprijină acţiunile autorităţilor şi ale specialiştilor în domeniu.
FacebookContact