Marţi, 12 aprilie 2011, la Galaţi a avut loc binecuvântarea noului sediu al Asociaţiei Surzilor din România, filiala Galaţi, de către pc. pr. consilier Ionel Rotaru, din cadrul Sectorul social-filantropic al Centrului Eparhial, însoţit de pc. diac. Constantin Căuş, asistent social în cadrul Arhiepiscopiei. Cu acest prilej, toţi cei prezenţi au fost stropiţi cu aghiasmă şi unşi cu untdelemn sfinţit.
Asociaţia Naţională a Surzilor din România există de peste 85 de ani şi are un număr considerabil de membrii, peste 16 filiale în toată ţara şi un rol important în sociatea românească, prin apărarea şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap.
Istoria persoanelor cu handicap auditiv din România începe cu prima grupă înfiinţată pe 9 noiembrie 1919, care s-a numit Asociaţia Amicală a Surdo-Muţilor din România sub patronajul Reginei Maria, prin asocierea voluntară a unui grup de surzi. Primul preşedinte al asociaţiei a fost Alexandru Clarnet, iar în comitetul de conducere a făcut parte şi prinţul Henry Ghica, fiul surd al domnitorului Constantin Ghica.
Până în anul 1953, când s-a reconstituit „Asociaţia Surdo-Muţilor din România”, pe baza fondurilor alocate de către Stat, grupurile amicale ale surdo-muţilor funcţionau pe criterii mai mult filantropice, fiind conduse de comitete liber alese. În acest context îşi acordau reciproc ajutoare materiale, se sprijineau în găsirea unui loc de muncă şi desfăşurau diverse activităţi culturale, sociale şi sportive.
La sfârşitul slujbei, au fost oferite celor prezenţi, periodicul eparhial „Călăuză Ortodoxă”, calendare şi alte obiecte de colportaj.
FacebookContact