În ziua de 22 aprilie a.c., în Sfânta şi Marea Vineri numită şi Vinerea Patimilor, Vinerea Neagră, Vinerea Seacă sau Vinerea Mare, în Biserica Ortodoxă se săvârşeşte după slujba Ceasurilor Împărăteşti, slujba Vecerniei celei Mari, în cadrul căreia se scoate în mijlocul bisericii Sfântul Epitaf.
Sfântul Epitaf este o pânză de in sau de mătase, pe care se afla imprimată, brodată sau zugrăvită Icoana Punerii în mormânt a Mântuitorului Iisus Hristos. Sfântul Epitaf reprezintă în această zi trupul Mântuitorului, trupul mort care este pregătit de ucenici şi de cei apropiaţi ai Lui pentru a fi îngropat.
Sfântul Epitaf rămâne spre închinare în mijlocul Bisericii până la sfârşitul slujbei Deniei Prohodului, oficiată în cursul serii. În cadrul acestei slujbe, preoţii şi credincioşii poartă în procesiune solemnă Sfântul Epitaf, în jurul bisericii, actualizând evenimentul înmormântării Domnului nostru Iisus Hristos, după care este readus în Sfântul Altar, fiind aşezat pe Sfânta Masă unde rămâne în toată perioada pascală, până în ajunul sărbătorii Înălţării Domnului când va fi aşezat la locul său în biserică.
În Vinerea Mare ne aducem aminte de ziua în care Hristos a fost Răstignit şi a murit pe Cruce pentru răscumpărarea neamului omenesc de sub jugul păcatului strămoşesc. Din acest motiv această Vinere specială este întâmpinată de credincioşii ortodocşi cu post negru. De asemenea, Vinerea Mare este una din zilele numite aliturgice, în care nu se săvârşeşte Sfânta şi dumnezeiasca Liturghie, ci se citesc doar Ceasurile împărăteşti.
La Catedrala arhiepiscopală din Galaţi, Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, înconjurat de preoţi şi diaconi, a chemat copiii, tinerii şi credincioşii să fie martori acestui eveniment, în care Măntuitorul Iisus Hristos se aduce ca un Miel spre junghiere, pentru a aduce neamului omenesc mântuirea.
FacebookContact