În data de 18 aprilie a.c., la Universitatea „Dunărea de Jos“ din Galaţi a avut loc un important eveniment academic: acordarea, la propunerea Facultăţii de Istorie, Filosofie şi Teologie, titlului academic de „Doctor Honoris Causa” al Universităţii „Dunărea de Jos“ din Galaţi, prinţului Mihai Dimitrie Sturdza.
Ceremonia a avut loc în Aula Maga a Facultăţii de Istorie, Filosofie şi Teologie, în prezenţa Înaltpreasfinţitului Părinte dr. Casian Crăciun, Arhiepiscopul Dunării de Jo, şi membru de onoare al Comisiei pentru acordarea titlului academic, şi a reunit profesori de prestigiu ai universităţilor din Bucureşti, Iaşi şi Galaţi, dar şi numeroşi studenţi gălăţeni şi elevi seminarişti.
A fost rostit Laudatio şi alocuţiuni de către membrii comisiei, la finalul cărora prof. univ.dr.ing. Iulian Gabriel Bârsan, rectorul Universităţii „Dunărea de Jos“ din Galaţi, a comunicat decizia unanimă a Senatului universitar şi a conferit titlul academic „Doctor Honoris Causa“ prinţului Mihai Dimitrie Sturdza.
Prezent la eveniment în calitate de membru de onoare al Comisiei pentru acordarea titlui academic, Înaltpreasfinţia Sa dr. Casian Crăciun, Arhiepiscopul Dunării de Jos, a arătat că: „Acordarea titlului de Doctor Honoris Causa unui cercetător al istoriei şi al rădăcinilor spiritual-culturale ale românilor, este un prilej de a scoate în evidenţă contribuţia Sturdzeştilor la dezvoltarea istorică, economică şi spirituală a zonei de la gurile Dunării.
Chiar Eparhia Dunării de Jos a fost, de-a lungul timpului, sprijinită de diferite persoane aparţinând familiei Sturdza, iar astăzi, descendenţii săi ştiu să strălucească cinstindu-şi trecutul în patria lor, dar, în acelaşi timp, făcând cunoscută istoria, viaţa şi spiritualitatea românilor în Europa şi în lumea întreagă.
Domnul Mihai Dimitrie Sturdza este un astfel de ambasador al istoriei, culturii şi spiritualităţii româneşti!“.
*
Evenimentul s-a încheiat printr-o sesiune de autografe acordate de domnul Mihai Dimitrie Sturdza pe volumele domniei sale „Familii boiereşti din Moldova şi Ţara Românească“, vol I şi II şi „Românii, între frica de Rusia şi dragostea de Franţa”.
Mihai Dimitrie Sturdza este strănepotul lui Mihail Sturdza, domn al Moldovei, creatorul regimului de Porto-Franco la Galaţi. S-a născut în 1943, urmând studiile primare şi liceale la Iaşi şi Bucureşti. În 1952 a fost arestat de regimul comunist, sub acuzaţia de nedenunţare de complot, fiind condamnat la o pedeapsă administrativă executată în diferite lagăre de muncă.
Eliberat în 1954, a reuşit să se înscrie la Facultatea de Filologie a Universităţii din Bucureşti, pe care o absolvit-o în 1960. Părăseşte ţara în 1963, stabilindu-se la Paris. Este diplomat al Institutului de Ştiinţe Politice din Paris fiind angajat, în perioada 1968-1985, la Departamentul de Schimburi Culturale şi Ştiinţifice al Ministerului Afacerilor Externe francez. A fost interpret oficial pentru limba română al preşedinţilor Franţei, generalul Charles de Gaulle şi Valery Giscard d'Estaing.
Între 1986-1995 a activat ca redactor politic la Departamentul român de la postul de radio ,,Europa liberă“ din Munchen. La încheierea contractului este distins cu o scrisoare de felicitare semnată de preşedintele SUA, Bill Clinton.
Istoric de vocaţie, Mihai Dimitrie Sturdza este autorul unei opere impresionante, acoperind domenii precum heraldica, genealogia, istoria familiilor nobiliare din sud-estul Europei, statutul internaţional al Ţărilor Române, relaţiile româno-ruse, istoria culturii. Studiile şi volumele sale au apărut în periodice şi edituri prestigioase din Paris, Munchen, Bucureşti şi Iaşi.
FacebookContact