În Duminica a IV-a din Postul Mare, închinată de Biserica Ortodoxă Sfântului Ioan Scărarul, Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, după săvârşirea Sfintei Liturghii la Catedrala Arhiepiscopală din Galaţi, a efectuat o vizită pastorală la Mănăstirea „Sf. Arhangheli - Metoc“, singura vatră monahală din municipiu.
După săvârşirea cuvenitei slujbe de mulţumire, Chiriarhul a desluşit obştii monahale şi credincioşilor pelerini, câteva aspecte din urcuşul duhovnicesc pe care Sf. Ioan Sinaitul ne invită să-l parcurgem prin parcurgerea celor 30 de trepte ale sale.
La final, Înaltpreasfinţia Sa a oferit credincioşilor prezenţi iconiţe şi alte daruri de suflet.
***
Mănăstirea „Sf. Arhangheli – Metoc din Galaţi“, unul dintre aşezămintele spirituale cu deosebită valoare istorică din oraşul de pe Dunăre, este situată în vatra veche a oraşului, în imediata apropiere a bisericii Sf. Nicolae, şi ea fostă mănăstire. Numele de „metoc“, sub care este cunoscută este datorat faptului că biserica a avut, încă de la zidirea ei, rolul de metoc al Mănăstirii Neamţului.
Biserica mănăstirii este ctitoria negustorului gălăţean Gheorghe Şişman, și a fost construită între anii 1802-1805.
După 1860 mănăstirea a devenit biserică de enorie, iar în perioada 1832-1838, în casele mănăstirii a funcţionat prima şcoală publică din Galaţi.
Mănăstirea a fost reînfiinţată în 1994, prin purtarea de grijă a Înaltpreasfinţitului Casian, stareţ fiind arhim. Teofil Pandele, care executase ample lucrări de restaurare a bisericii în perioada 1975-1980 şi care se îngrijise pentru pictarea bisericii în frescă de Anatolie Cudinof.
FacebookContact