Sigla Arhiepiscopiei Dunării de Jos Catedrala Arhiepiscopiei Dunării de Jos

În Duminica a IV-a din Postul Mare, închinată de Biserica Ortodoxă Sfântului Ioan Scărarul, Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, după săvârşirea Sfintei Liturghii la Catedrala Arhiepiscopală din Galaţi, a efectuat o vizită pastorală la Mănăstirea „Sf. Arhangheli - Metoc“, singura vatră monahală din municipiu.

După săvârşirea cuvenitei slujbe de mulţumire, Chiriarhul a desluşit obştii monahale şi credincioşilor pelerini, câteva aspecte din urcuşul duhovnicesc pe care Sf. Ioan Sinaitul ne invită să-l parcurgem prin parcurgerea celor 30 de trepte ale sale.

La final, Înaltpreasfinţia Sa a oferit credincioşilor prezenţi iconiţe şi alte daruri de suflet.

***

Mănăstirea „Sf. Arhangheli – Metoc din Galaţi“, unul dintre aşezămintele spirituale cu deosebită valoare istorică din oraşul de pe Dunăre, este situată în vatra veche a oraşului, în imediata apropiere a bisericii Sf. Nicolae, şi ea fostă mănăstire. Numele de „metoc“, sub care este cunoscută este datorat faptului că biserica a avut, încă de la zidirea ei, rolul de metoc al Mănăstirii Neamţului.

Biserica mănăstirii este ctitoria negustorului gălăţean Gheorghe Şişman, și a fost construită între anii 1802-1805.

După 1860 mănăstirea a devenit biserică de enorie, iar în perioada 1832-1838, în casele mănăstirii a funcţionat prima şcoală publică din Galaţi.

Mănăstirea a fost reînfiinţată în 1994, prin purtarea de grijă a Înaltpreasfinţitului Casian, stareţ fiind arhim. Teofil Pandele, care executase ample lucrări de restaurare a bisericii în perioada 1975-1980 şi care se îngrijise pentru pictarea bisericii în frescă de Anatolie Cudinof.

Pastorală la Naşterea Domnului

Ajutor pentru sinistraţi

Ajută cu bucurie

Calendar

Proiect

Revista arhiepiscopiei

Ştiri Trinitas TV

Alte emisiuni

Emisiunea „În căutarea lui Hristos“

Ne puteți urmări și pe Facebook