Sigla Arhiepiscopiei Dunării de Jos Catedrala Arhiepiscopiei Dunării de Jos

În ajunul cinstirii Sfântului Mare  Mucenic  Gheorghe, credincioşii parohiei Berteştii de Jos din judeţul Brăila care-l au ca ocrotitor au trăit o bucurie duhovnicească aparte, întrucât în mijlocul lor s-a aflat Chiriarhul Dunării de Jos, Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Casian.

La ceas de seară, ierarhul a săvârşit Taina Sfântului Maslu, în prezenţa preoţilor din satele învecinate şi a credincioşilor din parohie.

Cu acest prilej a fost săvârşită şi slujba de binecuvântare a lucrărilor de consolidare şi restaurare ce s-au făcut în ultimii ani  în biserica parohială.

La final, credincioşii au primit iconiţe şi alte daruri de suflet.

***

Originile comunei Berteştii de Jos, situată la 57 km de municipiul Brăila, se pierd în negura timpului, prima atestare documentară cu privire la această localitate datând din  mai 1510.

Statutul de comună îl primeşte în 1828 la iniţiativa unui anume Dumitru Polizu, proprietar al satului şi al moşiei Polizeşti, care, împreună cu un arendaş pe nume Cap Bun, a adus locuitori din satul Gura Călmăţuiului şi din târlele Siliştea şi a format un sat mai mare sub denumirea de Berteşti, după numele lacului Bertea din apropiere.

Ulterior, în 1848, moşia Berteştii de Jos, numită Gheormăneasa,era separată de Berteştii de Sus, proprietari fiind Dumitr  Polizu şi Mănăstire  Sărindarului. 

Potrivit scriitorului Ioan  Munteanu („Studii  monografice“, 2009), până în 1848 satul a avut două biserici mici. În 1864, colonelul Dumitru Polizu a donat satului „6 prăjini de pământ“ pentru construirea unei alte biserici şi, împreună cu ofiţerii şi ostaşii aflaţi în subordinea au sprijit financiar zidirea noului locaş de cult.

După ce a suferit mai multe reparaţii între anii 1868 şi 1966, care nu au trecut proba timpului, la începutul anului 2013, Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Casian a binecuvântat demararea unui amplu proces de consolidare şi restaurare a locaşului de cult.

Cu acest prilej au fost refăcuţi stâlpii de susţinere ai turlei, au fost executate lucrări de tencuire din nou, acoperişul a fost înlocuit integral iar la intrarea în curtea bisericii a fost construită o nouă clopotniţă.

De asemenea, în interior a fost montată noua catapeteasmă, urmând ca în perioada imediat următoare să fie aşezate icoanele.

În prezent, biserica este pregătită pentru pictură.

Ajutor pentru sinistraţi

Ajută cu bucurie

Calendar

Proiect

Revista arhiepiscopiei

Ştiri Trinitas TV

Alte emisiuni

Emisiunea „În căutarea lui Hristos“

Ne puteți urmări și pe Facebook