Sigla Arhiepiscopiei Dunării de Jos Catedrala Arhiepiscopiei Dunării de Jos

Biserica româno-elenă „Buna Vestire“ din municipiul Brăila devine, în Săptămâna Luminată, loc de pelerinaj pentru mii de credincioşi atât din Eparhie, cât şi din întreaga ţară care vin cu credinţă aici, la sărbătoarea Izvorului Tămăduirii, pentru a se împărtăşi din apa sfinţită izvorâtă din izvorul aflat sub Sfântul Altar. Izvorul acesta se deschide o dată pe an, la praznicul închinat Maicii Domnului din Săptămâna Luminată.

Deşi vremea a fost neprietenoasă, primii pelerini au sosit la Brăila încă din ajunul sărbătorii, pentru a priveghea la Izvorul Tămăduirii şi pentru a participa la Vecernia şi Litia oficiate în biserica „Buna Vestire“.

La zi de praznic, Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, a săvârşit mai întâi rânduiala de binecuvântare a apelor izvorului de sub altarul bisericii.

În continuare, ierarhul înconjurat de un sobor de preoţi brăileni şi diaconi, a oficiat Sfânta Liturghie la Altarul principal al bisericii, în prezenţa evlavioasă şi rugătoare a credincioşilor.

Răspunsurile liturgice au fost oferite de Corul „Armonia“ al Casei de Cultură a municipiului Brăila.

La final, pelerinii au fost stropiţi cu agheasmă, au primit arhierească binecuvântare şi au fost invitați la tradiţionala agapă frăţească.

Parohia „Buna Vestire“ a pregătit alimente tradiţionale cu specific pascal, ouă roşii, cozonaci, sarmăluţe, vin şi ceai cald pentru pelerinii veniţi din alte localităţi.

În anul 1863, în timpul lucrărilor de punere a temeliei bisericii, unul dintre ctitori a avut un vis, ce a avut ca rezultat descoperirea unui izvor natural, cu proprietăţi vindecătoare de ziua Izvorului Tămăduirii. A fost considerat ca semn divin, izvorul închizându-se într-o fântână, iar deasupra construindu-se Sfântul Altar. Izvorul se gaseşte la o adâncime de 15 metri şi este vindecător doar de ziua Izvorului Tămăduirii, când agheasma ţâşneşte şi suprafaţa apei fântânii ajunge la doi metri. Numai în această zi preoţii deschid fîntâna şi mulţi bolnavi vin din toată ţara să primească agheasma având nădejdea şi credinţa că se vor vindeca.

După slujbă, la Teatrul „Maria Filotti“ din Brăila, instituţie de prestigiu a teatrului românesc cu o tradiţie de peste 150 de ani, proaspăt restaurat, a fost vernisată tradiţionala expoziţie pascală de icoane, ouă încondeiate, broderii, obiecte tradiţionale şi aranjamente florale.

Între exponate s-au aflat și lucrările iconografice ale tinerilor Liceului de Arte „Hariclea Darclee“ şi ale persoanelor private de libertate din cadrul Penitenciarului Brăila.

La finalul manifestării, Corala feminină „Trison“ şi Corul „Armonia“ ale municipiului Brăila au susţinut în faţa auditoriului un impresionant concert de imne pascale.

Programul misionar şi social filantropic dedicat acestei zile a continuat, cu vizitarea bolnavilor de la Spitalul Judeţean de Urgenţă Brăila.

Cu acest prilej, Chriarhul Dunării de Jos a binecuvântat pe cei aflaţi în suferinţă, i-a stropit cu agheasmă şi le-a oferit apă sfinţită din „Izvorul Tămăduirii“ al bisericii brăilene, iconiţe cu Învierea Domnului, revista eparhială „Călăuza ortodoxă“, precum şi alte daruri de suflet.

Vizitarea bolnavilor este o activitate de acum îndătinată pentru acest moment de înălţare duhovnicească, iniţiată de Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop dr. Casian, fiind o expresie vie a dragostei şi preţuirii pe care Biserica o manifestă, prin slujitorii săi, pentru cei aflaţi în suferinţă.

 

Pastorală la Naşterea Domnului

Ajutor pentru sinistraţi

Ajută cu bucurie

Calendar

Proiect

Revista arhiepiscopiei

Ştiri Trinitas TV

Alte emisiuni

Emisiunea „În căutarea lui Hristos“

Ne puteți urmări și pe Facebook