Astazi, 23 aprilie 2018, cu ocazia hramului municipiului Tecuci, au fost organizate ample manifestări spirituale, educaţionale, culturale şi social-filantropice.
Municipiul Tecuci se bucură duhovniceşte la sărbătoarea Sfântului Gheorghe încă din anul 1995 când, la propunerea Consiliului Local şi cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, Marele Mucenic al lui Hristos a devenit ocrotitor spiritual al credincioşilor din acest oraş.
Sfântul Gheorghe este purtător de grijă şi rugător pentru toţi locuitorii oraşului şi a străjuit centrul municipiului de secole, căci biserica veche (catedrala) de aici avea acelaşi hram.
Și anul acesta, slujitorii Sfintelor Altare din această parte a eparhiei, împreună cu mulţimea rugătoare a credincioşilor s-au aflat în unitate sfântă cu ierarhul locului, Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Casian al Dunării de Jos la slujba Sfintei Liturghii oficiată în Catedrala „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe şi Sf. Iachint de Vicina“ din municipiu.
La slujbă au participat numeroşi credincioşi, tineri şi vârstnici deopotrivă, profesori şi oameni de cultură, precum şi reprezentanţi ai autorităţilor locale.
Întreaga biserică a oferit răspunsurile liturgice, în simfonie cu copiii şi tinerii, participanţi la marea sărbătoare, îmbrăcaţi în haine populare, beneficiari ai proiectelor cultural-educative naţionale şi eparhiale.
La finalul Sfintei Liturghii, au fost premiaţi un număr de 40 de elevi, participanţi la diverse concursuri, olimpiade judeţene şi naţionale.
Pe lângă premiile în bani, tinerii au primit şi daruri de carte, icoane şi le-a fost înmânată solemn, pe soleea catedralei tecucene, Diploma „Tinereţe şi credinţă“ a Arhiepiscopiei Dunării de Jos.
În fața Catedralei tecucene a fost săvârșită slujba de pomenire pentru eroii neamului și fauritorii Marii Uniri de la 1918.
În continuare, la Casa de Cultură din Tecuci a avut loc un eveniment cultural-artistic dedicat Centenarului Marii Uniri, ce a cuprins vernisajul expoziției de icoane intitulată „Ucenici ai credinței“, realizate de copiii de la Cercul de pictură al parohiei Liești, Clubul Copiilor și Casa de Cultură din Tecuci, precum și un moment în care elevi și artiști tecuceni au interpretat cântece patriotice și au recitat poezii.
La final, prin grija şi implicarea membrilor organismelor parohiale, credincioşilor prezenţi le-au fost oferite alimente tradiţionale în cadrul natural al parcului din jurul Catedralei din Tecuci.
FacebookContact