Sigla Arhiepiscopiei Dunării de Jos Catedrala Arhiepiscopiei Dunării de Jos

Ca în fiecare an, în a 5-a săptămână a Postului Mare, în toată Eparhia Dunării de Jos a fost săvârşită Denia Canonului cel Mare, la care mulţi credincioşi de toate vârstele au participa cu pioşenie şi smerenie pentru a se întări în urcuşul duhovnicesc al Postului Mare.

În Catedrala Arhiepiscopală din Galaţi, într-o atmosferă de evlavie deosebită, Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Casian, împreună cu soborul de preoţi şi diaconi ai acestui locaş de cult a săvârşit slujba Deniei.

Răspunsurile liturgice la această slujbă au fost oferite de corul Seminarului Teologic „Sf. Apostol Andrei“ din Galaţi.

Cunoscută drept „Canonul lacrimilor“, această creaţie în versuri a Sfântului Andrei, Arhiepiscopul Cretei, este una dintre cele mai frumoase slujbe ale Bisericii Ortodoxe.

Rugăciunea şi cântarea se împletesc în acest canon într-o sinergie unică pentru a crea starea lăuntrică de recunoaştere a păcatelor şi de căinţă, dar şi dorinţa profundă de revenire la starea curată a vieţii de comuniune cu Preasfânta Treime.

La finalul slujbei, Înaltpreasfinţitul Părinte Casian a ţinut un cuvânt de folos duhovnicesc credincioşilor prezenţi în care a vorbit despre pregătirea treptată a credincioşilor prin pocăinţă, post şi rugăciune pentru primirea bucuriei Învierii Domnului nostru Iisus Hristos.

„Canonul Sfântului Andrei Criteanul, citit integral în cadrul primei Denii din acest an, este mai curând o invitaţie la o baie duhovnicească a sufletului şi a trupului şi o invitaţiei la curăţire sufletească prin spovedanie, dar şi la săvârşirea mai multor fapte ale milosteniei creştine asemenea tuturor sfinţilor, pe care Sfântul Andrei Criteanul îi aşează ca modele în acest prea minunat imn al pocăinţei, scară către învierea sufletească din păcat şi pregătire pentru aşteptarea Învierii Mântuitorului nostru Iisus Hristos“, a spus Părintele Arhiepiscop.

***

Din punct de vedere al structurii, acest canon este un imn liturgic alcătuit din 250 de stihiri, organizate în nouă cântări. Fiecare cântare începe cu un irmos (o strofă care dă tonul pentru stihirile care urmează) şi se încheie cu două laude de cinstire, una adresată Sfintei Treimi şi una către Maica Domnului. Acest imn mai este cunoscut şi sub denumirea de „Canonul Mare“, nu doar pentru numărul mare de stihiri, ci şi pentru profunzimea învăţăturilor teologice. Bogăţia şi frumuseţea canonului reprezintă pentru credincioşi un îndemn la pocăinţă şi la meditaţie biblică. În special, sunt evocate numeroase personalităţi ale Vechiului Testament care I-au slujit lui Dumnezeu cu mult devotament; astfel, credincioşii sunt îndemnaţi să fie primitori ca Avraam, să fie răbdători ca Iov, să fie ostenitori ca Iacob pentru împlinirea dorinţelor pe care le au, să fie postitori asemenea lui Moise.

În cadrul Deniei Canonului cel Mare se citeşte şi viaţa Sfintei Maria Egipteanca, important document hagiografic şi duhovnicesc, scris de Sfântul Sofronie, Patriarhul Ierusalimului.

Ajutor pentru sinistraţi

Ajută cu bucurie

Calendar

Proiect

Revista arhiepiscopiei

Ştiri Trinitas TV

Alte emisiuni

Emisiunea „În căutarea lui Hristos“

Ne puteți urmări și pe Facebook