Sigla Arhiepiscopiei Dunării de Jos Catedrala Arhiepiscopiei Dunării de Jos

În săptămâna a 5-a din Postul Mare a continuat seria activităţilor misionare şi social-filantropice în satele cu populaţie puţină, mai izolate şi cu posibilităţi materiale reduse din Eparhia Dunării de Jos, desfăşurate cu binecuvântarea şi în prezenţa Înaltpreasfinţitului Părinte Arhiepiscop Casian, în contextul Anului omagial al satului românesc şi în cadrul protocolului „Sănătate pentru sate“, încheiat între Patriarhia Română şi Ministerul Sănătăţii.

Localitatea Ciureştii Noi, din nordul judeţului Galaţi, a primit astăzi, 11 aprilie, vizita ierarhului Dunării de Jos, ajuns în această zonă a eparhiei pentru a aduce bucurie, întărire duhovnicească, sprijin material şi alinare a suferinţelor sufleteşti şi trupeşti.

Chiriarhul a fost însoţit de slujitori din administraţia eparhială, preoţi şi monahii care exercită şi profesia de medic, profesori din cadrul Facultăţii de Medicină şi Farmacie din Galaţi, precum şi tineri voluntari din cadrul Seminarului Teologic „Sfântul Apostol Andrei“ din Galaţi.

Programul a debutat în biserica parohială a satului Ciureştii Noi cu săvârşirea Sfintei Liturghii a Darurilor mai înainte sfinţite de către un sobor de preoţi din cercul misionar al zonei şi a continuat cu slujba Tainei Sfântului Maslu, la care a participat chiriarhul Dunării de Jos, Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, în prezenţa elevilor de la Şcoala Gimnazială din comuna Bălăşeşti îmbrăcaţi în costume tradiţionale, a cadrelor didactice, a primarului acestei comunităţi şi a numeroşi credincioşi.

Întrucât în ultima perioadă, atât biserica din această localitate cu hramul „Sf. Apostol Toma“, cât şi Aşezământul social din apropierea bisericii au trecut printr-un amplu proces de renovare, Părintele Arhiepiscop a săvârşit astăzi slujba de binecuvântare a lucrărilor efectuale.

A urmat săvârşirea slujbei Parastasului pentru preoţii, dascălii, primarii vrednici şi personalităţile de seamă ai acestui sat, trecuţi la cele veşnice, între care se numără pictorul Nicolae Tonitza, născut la 13 aprilie 1886. Bunicul dinspre tată al marelui pictor fiind un vechi răzeş cu podgorii în comuna Ciureşti, judeţul Tutova la acea vreme. Şcoala din localitatea Ciureştii Noi se numeşte astăzi „Nicolae Tonitza“.

În cuvântul de învăţătură rostit cu prilejul acestei vizite misionare, chiriarhul Dunării de Jos a vorbit despre hărnicia ţăranului român şi frumuseţea satului românesc, ce au constituit şi încă mai constituie surse autentice de inspiraţie pentru operele marilor artişti români.

În continuare, într-un spaţiu special amenajat, cadre medicale voluntare, între care şi preoţi ce au profesia de medic, au oferit gratuit consultaţii de specialitate la peste 100 de persoane defavorizate, cu dizabilităţi, cu vârste înaintate, greu deplasabile, multe dintre acestea cu boli cronice, marginalizate social şi cu situaţii materiale şi financiare precare.

Serviciile medicale acordate au constat în măsurarea tensiunii arteriale, investigaţii de tip EKG, ecografii abdominale, controlul glicemiei şi efectuarea consultului medical general pentru depistarea bolilor cronice.

De asemenea, cu sprijinul unor sponsori, persoanele consultate şi descoperite cu diverse afecţiuni în cadrul acestei campanii umanitare, au primit medicamente gratuite în valoare de 5000 de lei, în baza prescripţiilor medicale oferite de medicii prezenţi.

Slujirea misionară a fost prelungită din biserică la casele unor credincioşi bătrâni, bolnavi şi neputincioşi, care au primit din partea Consiliului şi Comitetului parohial prin mâinile preoţilor daruri de alimente şi obiecte de uz casnic.

La final, elevii Şcolii Gimnaziale din localitate şi seminariştii gălăţeni prezenţi la eveniment au primit daruri.

Activităţile de astăzi se înscriu în calendarul pastoral-misionar eparhial prevăzut pentru această perioadă de pregătire, atât sufletească, cât şi trupească, conform căruia în parohiile sărace din eparhie se oficiază slujbe şi sunt organizate caravane medicale şi activităţi de întrajutorare a persoanelor nevoiaşe.

Istoric

Biserica din Ciureştii Noi a fost ridicată între anii 1980-1984 şi sfinţită în data de 20 mai 1984 din încredinţarea Înaltreasfinţitului Părinte Arhiepiscop Antim, în Duminica a 5-a după Paşti (a Samarinencei), de către preacuviosul arhimandrit Ieronim Motoc, vicar administrativ.

Biserica în formă de cruce şi prevăzută cu două turle a fost construită din paiantă, fiind consolidată cu plasă de sârmă şi ciment, atât la interior, cât şi la exterior.

Catapeteasma şi icoanele au fost realizate de pictorul Buhuş din Bârlad.

În ultimul deceniu, în apropierea bisericii a fost ridicat un Aşezământ social, care a astăzi a primit hramurile „Sf. Nectarie Taumaturgul“, „Sf. M. Mc. Pantelimon“ şi „Sf. Luca al Crimeii“, iar biserica a trecut printr-un amplu proces de renovare, ce a presupus montarea de pardoseală din granit la interior, lucrări de zugrăvite la interior şi la exterior, confecţionarea unor străni noi şi înlocuirea tâmplăriei, primind astăzi al doilea hram închinat „Sf. Ierarh Alexandru“.

Activităţi pastoral-misionare şi social-filantropice în parohia Ungureni, judeţul Galati

Pastorală la Naşterea Domnului

Ajutor pentru sinistraţi

Ajută cu bucurie

Calendar

Proiect

Revista arhiepiscopiei

Ştiri Trinitas TV

Alte emisiuni

Emisiunea „În căutarea lui Hristos“

Ne puteți urmări și pe Facebook