Sigla Arhiepiscopiei Dunării de Jos Catedrala Arhiepiscopiei Dunării de Jos

Astăzi, 11 aprilie 2022, cu prilejul sărbătorii Sfântului Ierarh Calinic de la Cernica şi prin el a sfinţilor isihaşti cinstiţi anul acesta în Biserica Ortodoxă Română, luând seama şi la apropierea Săptămânii Sfintelor Pătimiri şi a marelui Praznic al Învierii Domnului, s-a desfăşurat la Galaţi simpozionul studenţesc intitulat „Sfinţii isihaşti, călăuze spre Paşti“.

Evenimentul a fost organizat de către Departamentul Teologic al Facultăţii de Istorie, Filosofie şi Teologie din cadrul Universităţii „Dunărea de Jos“ din Galaţi, prin Centrul de Cercetare Teologică şi Interdisciplinară „Sfinţii Trei Ierarhi“ şi Cercul de Liturgică şi Patristică.

Simpozionul s-a desfășurat în prezenţa Înaltpreasfinţitului Părinte Arhiepiscop Casian în Aula „Episcop Melchisedec Ştefănescu“ din incinta Facultăţii de Istorie, Filosofie şi Teologie şi a reunit laolată, atât faţă către faţă, cât şi prin intermediul unui platforme de comunicare on-line, cadre didactice universitare, masteranzi, studenţi, oameni de cultură şi preoţi.

După rugăciunea din deschiderea manifestării ştiinţifice, un grup de studenţi şi elevi seminarişti gălăţeni au interpretat câteva cântări bisericeşti închinate sfinţilor isihaşti.

În continuare, invitatul special la eveniment, cercetătorul Costion Nicolescu de la Muzeul Ţăranului Român – Bucureşti, a prezentat auditoriului prelegerea: „Săptămâna Sfintelor Pătimiri sau drumul de la intrarea în «Ierusalimul pământesc», la cea în «Ierusalimul ceresc»“.

În cuvântul duhovnicesc adresat participanţilor, chiriarhul Dunării de Jos a vorbit despre isihasmul românesc, profund animat de dorinţa curaţirii de patimi şi a făptuirii virtuţilor pentru dobândirea păcii şi a liniştii interioare.

De asemenea, Înaltpreasfinţia Sa a prezentat câteva poezii din opera monahiei Teodosia Laţcu, evidenţiind modul pilduitor prin care aceasta a înţeles să mărturisească pe Hristos Domnul în plină perioadă comunistă, printr-o trăire duhovnicească deosebită.

Ierarhul locului a vorbit şi despre viaţa Sfântul Ierarh Calinic de la Cernic, arătând că acest sfânt roman care a iubit de mic rugăciunea, tăcerea, cinstea și milostenia şi a reuşit să unească rugăciunea cu ascutarea şi cu grija faţă de săraci.

În partea a doua a simpozionului, profesorii invitaţi au dezbătut aspecte importante din teologia sfinţilor isihaşti, cinstiţi în mod deosebit în acest an în Biserica noastră.

Între prelegerile suţinute de ceilalţi invitaţi s-au numărat titluri precum: „Repere în isihasmul românesc: de la Sfântul Nicodim de la Tismana la Sfântul Paisie de la Neamţ“, „Rugăciunea, de la metodă la trăirea iubirii lui Dumnezeu“, „Text şi icoană în manuscrisele bizantine ale «Scării» Sfântului Ioan Sinaitul“.

La final, a fost prezentată cartea „Sfântul Paisie Velicikovski – înnoitor al vieţii monahale şi organizator al slujirii liturgice“, a arhim. Hrisant Tsachalis, apărută la Editura Doxologia din Iaşi în anul 2021 şi au fost lecturate texte alese despre rugăciune, virtuţi, viaţa morală şi alte teme duhovniceşti.

Pr. Rareş Bucur

 

Ajutor pentru sinistraţi

Ajută cu bucurie

Calendar

Proiect

Revista arhiepiscopiei

Ştiri Trinitas TV

Alte emisiuni

Emisiunea „În căutarea lui Hristos“

Ne puteți urmări și pe Facebook