Vineri, 6 august 2009, în ziua praznicului Schimbării la Faţă a Domnului nostru Iisus Hristos pe Muntele Tabor, la Mănăstirea “Sfântul Pantelimon” din staţiunea Lacu Sărat de lângă Brăila, Preafericitul Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, împreună cu Preasfinţitul Casian, Episcopul Dunării de Jos, au săvârşit Sfânta Liturghie înconjuraţi de un mare sobor de preoţi şi diaconi şi în prezenţa a numeroşi credincioşi.
La finalul slujbei, Părintele Patriarh Daniel a ţinut un cuvânt de învăţătură tâlcuind semnificaţiile teologice şi duhovniceşti ale acestui praznic dumnezeiesc. Preafericirea Sa a vorbit despre slava Învierii pe care au văzut-o cei trei apostoli pe muntele Tabor în transfigurarea Persoanei Mântuitorului, Care şi-a schimbat nu numai înfăţişarea feţeii, ci şi a întregului Său Trup. Slava sau lumina învierii care izvora din Trupul transigurat al Fiului lui Dumnezeu e aceeaşi cu slava Crucii, care e tot una cu slava părintească, adică cu slava Tatălui Ceresc.
Această slavă este lumina dumnezeiească pe care o vor vedea drepţii în împărăţia cerurilor, în sânurile lui Avraam. Preafericitul Daniel a prezentat şi motivaţia pentru care Sfinţii Părinţi ai Bisericii au rânduit să se sărbătorească acest praznic în ziua a şasea a lunii august, deşi în Evanghelie aflăm că Măntuitorul S-a suit pe Tabor cu puţin înainte de patima Sa, acestă sărbătoare situându-se, din punct de vedere cronologic, în Postul Paştilor.
La final, Preasfinţitul Casian l-a felicitat pe Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, pentru că în urmă cu 22 ani, tânărul Daniel Ciobotea era tuns în monahism la Mănăstirea Sihăstria, jud. Neamţ, avându-l ca naş de călugărie pe Părintele Arhimandrit Ilie Cleopa.
FacebookContact