Sigla Arhiepiscopiei Dunării de Jos Catedrala Arhiepiscopiei Dunării de Jos

Cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Arhiepiscop dr. Casian Crăciun, Arhiepiscopia Dunării de Jos, în parteneriat cu Ambasada Republicii Polone la Bucureşti găzduieşte, în perioada 5 august - 5 septembrie 2015, expoziţia „Culorile Ortodoxiei“, în Sala de Expoziţii Temporare a Muzeului Istoriei, Culturii şi Spiritualităţii Creştine de la Dunărea de Jos.

Expoziţia, alcătuită din panouri fotografice care evidenţiază repere, evenimente şi tradiţii din viaţa spirituală a Bisericii Ortodoxe din Polonia a fost realizată de Ambasada Poloniei în cooperare cu mai multe instituţii culturale din Polonia şi România, cu binecuvântarea Mitropolitului Varşoviei şi a întregii Polonii, ÎPS Sava, sub patronajul onorific al preşedintelui Poloniei, dl Bronislaw Komorowski.

Vernisarea expoziţiei a avut loc în data de 5 august 2015, în prezenţa Excelenţei Sale, domnul Marek Szczygiel, Ambasadorul Republicii Polone în România, a Chiriarhului Dunării de Jos, Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop dr. Casian Crăciun, a reprezentanţilor oficialităţilor locale şi judeţene, a directorilor de instituţii muzeale şi culturale din Galaţi şi Brăila, precum şi a unor preoţi din municipiu şi nu numai.

Cu acest prilej, domnul ambasador a evidenţiat relaţiile bilaterale pozitive dintre poporul român şi cel polonez, precum şi dintre Bisericile celor două popoare, precizând că în Polonia, atât Biserica Romano-Catolică, cât şi Biserica Ortodoxă fac parte din istoria, tradiţia şi identitatea poporului polonez.

„Ne bucurăm, a subliniat Excelenţa sa, că putem să vă prezentăm o parte a bogăţiei culturii şi spiritualităţii poloneze. Biserica Ortodoxă din Polonia este foarte vibrantă şi dinamică prin slujitorii şi credincioşii ei. De aceea credem că este important să prezentăm diversitatea vieţii spirituale şi culturale din Polonia, precum şi tradiţiile bizantine prezente pe teritoriul ţării noastre încă din timpul Evului Mediu!“.

Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop dr. Casian a prezentat câteva repere ale cooperării şi conlucrării Eparhiei Dunării de Jos cu Biserica Ortodoxă a Poloniei pe tărâm misionar şi cultural-istoric, subliniind în chip deosebit vizita la Galaţi a Preafericitului Părinte Sava, Mitropolit al Varşoviei şi Primat al Bisericii Ortodoxe a Poloniei în anul 2004, cu prilejul împlinirii a 500 de la trecerea la Domnul a Binecredinciosului Voievod Ştefan cel Mare şi Sfânt al Moldovei. În acel moment Preafericirea Sa, alături de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române – pe atunci Mitropolit al Moldovei şi Bucovinei – şi de alţi ierarhi, membri ai Sfântului Sinod au sfinţit şi lansat la apă „Pânzarul moldovenesc“ – replică fidelă a corăbiilor medievale din sec XV.

„Această expoziţie itinerantă, a arătat Înaltpreasfinţia Sa, generic intitulată «Culorile Ortodoxiei», ne familiarizează cu cele mai reprezentative aspecte din viaţa liturgică, tradiţională, istorică şi culturală a Bisericii Ortodoxe din Polonia.

Prezentarea a fost făcută cu generozitate de către Excelenţa Sa, domnul Marek Szczygiel, Ambasadorul Republicii Polone în România, care ne-a reamintit de frumoasele legături istorice dintre Biserica Ortodoxă Română în trecut şi în actualitate şi, îndeosebi pentru noi, la Dunăre, de vizita Preafericitului Părinte Sava, Mitropolit al Varşoviei şi Primat al Bisericii Ortodoxe a Poloniei în anul 2004, cu prilejul împlinirii a 500 de la trecerea la Domnul a Binecredinciosului Voievod Ştefan cel Mare şi Sfânt al Moldovei.

De asemenea, a adăugat Chiriarhul, este important să ne amintim că în decembrie 2008,  ÎPS Miron, arhiepiscopul – vicar al Mitropoliei Varşoviei şi Episcop ortodox al armatei din Polonia a vizitat Eparhia Dunării de Jos, iar în perioada 9-15 septembrie 2009, la invitaţia Preafericitului Sava, o delegaţie a Eparhiei Dunării de Jos condusă de Înaltpreasfinţitul Părinte Casian a efectuat o vizită frăţească în Biserică Ortodoxă a Poloniei.

Astfel de legături spirituale şi culturale, în anul închinat de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române parohiei şi mănăstirii astăzi, se extind, iată, din zona noastră către o altă Biserică de la care avem de învăţat multe aspecte importante atunci când comunicăm şi construim punţi luminoase ale Ortodoxiei, din România în Polonia şi din Polonia în România!“.

La final, distinşii oaspeţi au vizitat sălile de expoziţie ale Muzeului Istoriei, Culturii şi Spiritualităţii Creştine de la Dunărea de Jos, istorica şi reprezentativa biserică Precista, dar şi Asociaţia Social-Filantropică „Sfântul Vasile cel Mare“ din municipiul Galaţi.

Pastorală la Naşterea Domnului

Ajutor pentru sinistraţi

Ajută cu bucurie

Calendar

Proiect

Revista arhiepiscopiei

Ştiri Trinitas TV

Alte emisiuni

Emisiunea „În căutarea lui Hristos“

Ne puteți urmări și pe Facebook