Sigla Arhiepiscopiei Dunării de Jos Catedrala Arhiepiscopiei Dunării de Jos

Și in acest an, la pomenirea Sfinţilor Martiri Brâncoveni, Mănăstirea Cârlomăneşti din judeţul Galaţi a îmbrăcat haina de sărbătoare, întrucât şi-a cinstit  ocrotitorii spirituali.

Sfânta Liturghie a fost săvârşită sub înalta binecuvântare a arhiepiscopului locului, Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, şi a adunat în jurul Sfântului Potir un sobor de preoţi şi diaconi din parohiile Protopopiatului Tecuci, oficialităţi locale, dar şi un mare număr de credincioşi din parohiile învecinate, la care s-au adăugat numeroşi credincioşi români ce lucrează în străinatate, veniţi acasă în perioada verii.

Grupuri de copii și tineri din mai multe parohiile învecinate, înveşmântaţi în autenticul port popular, au prezentat un program cultural-artistic ce a constat în recitărări de poezii şi intonări de cântări religioase şi patriotice, în cinstea Sfinţilor Martiri Brâncoveni, ocrotitorii acestui aşezământ monahal.

Prin jertfa Brâncovenilor, a subliniat Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Casian, prin voievodul care a iubit credinţa, cultura şi strălucirea artei româneşti, ţara a câştigat demnitate şi recunoaştere în lumea întreagă. Iar Biserica şi poporul, prin Sfinţii tineri prinţi Brâncoveni au câştigat modele unice în lume pentru creşterea, educarea şi devenirea tinerilor din zilele noastre!“

Totodată,  cei prezenți au participat şi la vernisarea unei expoziţii de prese de tipar, organizată de  Asociaţia „Moara de Hârtie” din Comana, jud. Giurgiu, Atelier Muzeu care păstrează istoria artei grafice din România.

Au fost expuse 2 prese de tipar: o replică în lemn a presei lui Johannes Gutenberg, inventatorul tiparului, şi o presă metalică mică, la care copiii prezenţi la mănăstire au avut bucuria de a tipări un text – troparul Sfinţilor Martiri Brâncoveni – cules cu litere mobile“, a arătat dl Ion George, preşedintele Asociaţiei „Moara de Hârtie“ din Comana.

Eveniment a fost organizat în cooperare cu Protopopiatul Tecuci, în contextul anului omagial al Sfântului Ierarh Martir Antim Ivireanul și al tipografilor bisericești în Patriarhia Română.

La final, pelerinii au fost invitaţi la agapa frăţească oferită în pădurea situată lângă biserica cea nouă a mănăstirii, unde au fost împărţite pachete cu hrană.

***

Începând din anul 2012, ca urmare a unei Hotărâri a Consiliului Local, comuna Cerţeşti a intrat sub ocrotirea spirituală a Sfinţilor Martiri Brâncoveni.

Situată  între localităţile Cerţeşti şi Cârlomăneşti, la 40 km NE de Tecuci, într-un cadru natural deosebit, Mănăstirea Cârlomăneşti este un punct de interes religios reaşezat, de curând, pe harta spirituală a Eparhiei Dunării de Jos. Accesul spre mănăstire se face pe drumurile judeţene 251A Tecuci – Corod şi 251B Corod – Cerţeşti.

Zidită  pe locul unui schit  în jurul anului 1445, atestată documentar la sfârşitul secolului al XVII- lea, mănăstirea avea să fie integrată în secolul al XVIII-lea curentului de înnoire duhovnicească promovat de Sf. Paisie de la Neamţ, devenind un important centru monahal din sudul Moldovei.

La 1809 mănăstirea este menţionată ca metoc al Episcopiei Romanului. În 1821 este complet distruspă de eterişti şi de turci, călugării fiind nevoiţi să fugă.

Puţinii monahi rămaşi au schimbat cu cca 1 km locul mănăstirii, construind până la 1824, o biserică de cărămidă, existentă şi astăzi. După 1864 această biserică a deservit credincioşii din localităţile din satele Cârlomăneşti şi Cerţeşti. La 1957 biserica este trăsnită, incendiată şi apoi părăsită, în ruină.

Viaţa monahală este reluată în anul 1997, când Chiriarhul Dunării de Jos hotărăşte reînfiinţarea ei. În jurul vechii biserici de cărămidă se înalţă astăzi o biserică nouă şi un corp de chilii ce pot aduce tuturor pelerinilor bucuria rugăciunii şi odihna într-un loc al liniştei binecuvântate.

Ajutor pentru sinistraţi

Ajută cu bucurie

Calendar

Proiect

Revista arhiepiscopiei

Ştiri Trinitas TV

Alte emisiuni

Emisiunea „În căutarea lui Hristos“

Ne puteți urmări și pe Facebook