La propunerea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel şi cu aprobarea Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, anul 2016 a fost declarat Anul omagial ala educaţiei religioase a tineretului creştin-ortodox.
În acest context, Arhiepiscopia Dunării de Jos a iniţiat, coordonat şi desfăşurat ample programe liturgice, ştiinţifice, culturale, filantopice, de comunicare şi dezvoltare personală.
Unul dintre acestea, intitulat „Redescoperirea valorilor tradiţionale ale spiritualităţii româneşti“, a fost realizat, cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Arhiepiscop Casian, în cadrul celei de a XX-a ediţii a Taberei de Vară de la parohia Viziru de Jos, judeţul Brăila.
În data de 9 august a.c., în urma dialogului purtat de către Chiriarhul locului cu cei 24 de tineri aflaţi în Tabără, s-a născut ideea unui nou proiect, îndreptat de această dată, către tinerii din Penitenciarul de Minori şi Tineri de la Tichileşti, Brăila, intitulat sugestiv „Libertatea credinţei în Dumnezeu dincolo de gratii“.
Proiectul a avut la bază un protocol de cooperare încheiat între Penitenciarul Tichileşti şi parohia Viziru de Jos, în vederea realizării unui dialog între tinerii aflaţi în detenţie şi grupele de tineri care au experienţa taberelor de vară din Viziru şi care au dobândit competenţe de interacţiune socială.
În concret, în perioada 22-25 august a.c. un număr de 32 tineri din penitenciar au participat zilnic la programele liturgice, atelierele de comunicare şi cunoaştere interpersonală, dar şi la activităţi sportive, creative şi recreative. Scopul acestor întâlniri l-a constituit realizarea unui echilibru între educaţia socio-profesională şi cea moral-spirituală.
În acelaşi timp, Proiectul şcolii de vară de la Viziru de Jos s-a constituit şi într-o acţiune de sensibilizare a opiniei publice şi de combatere a stereotipurilor privind persoanele private de libertate.
Programul zilnic s-a finalizat cu o agapă creştină la care au participat tinerii din penitenciar alături de tinerii misionari din parohie.
Proiectul „Libertatea credinţei în Dumnezeu dincolo de gratii“, a fost posibil datorită implicării concrete a Înaltpreasfinţitului Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, a com. şef dr. Paul Purcăroiu, director al Penitenciarului pentru Minori şi Tineri Tichileşti, com. Adriana Brânzea, director adj. educaţie şi asistenţă psiho-socială, pc. pr. capelan Sorin Pleşca, Anda Livia Ştefârcă, inspector psiholog, pc. pr. Simeon Bănică, paroh, Ana-Maria Bănică, lucrător social al parohiei, şi voluntarii Ioan Dumitru, jurist, Alina Duţu, lucrător social în cadrul parohiei Traian, Florentina Lâlă, voluntar al ONG-ului Asociaţia Clubul de Turism „Proilavia“ - Brăila, Loredana Vasiloancă, profesor de Religie ortodoxă - Liceul de Arte „Hariclea Darclee“.
Şcoala de vară a avut rezultate pozitive atât pentru tinerii aflaţi la finalul perioadei de detenţie, fiind un sprijin pentru reintegrarea lor socială, cât şi pentru pentru tinerii din parohie care au primit mărturii cutremurătoare despre viaţă şi experinţa traumatizantă a perioadei de detenţie.
Proiectul va continua şi în luna septembrie la capela „Sf. Apostoli Petru şi Pavel“ din cadrul Penitenciarului pentru Minori şi Tineri, Tichileşti unde, pc. pr. Simeon Sică Bănică va alcătui un cor al persoanelor private temporar de libertate.
Pr. Simeon Sică Bănică
FacebookContact