În perioada 29-30 august 2017, Departamentul Teologic al Facultăţii de Istorie, Filosofie şi Teologie din cadrul Universităţii „Dunărea de Jos“ a organizat la Galaţi o sesiune de colocvii de teologie patristică şi bizantinologie.
Deschiderea oficială a evenimentului a avut loc în după-amiaza zilei de 29 august a.c. în Sala de Expoziţii Temporare a Muzeului Istoriei, Culturii şi Spiritualităţii Creştine de la Dunărea de Jos.
Prezent la eveniment, Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop a rostit un cuvânt de bun venit şi a binecuvântat manifestarea ştiinţifică.
Întâlnirea a reunit oficialităţi locale, cadre didactice universitare, cercetători ştiinţifici, istorici, oameni de cultură, precum şi preoţi din Eparhia Dunării de Jos.
Invitat de onoare al manifestărilor ştiinţifice a fost dl prof. univ. dr. Paolo Odorico, directorul Centrului de Studii Bizantine Neo-Elene şi Sud-Est Europene al Şcolii de Înalte Studii în Ştiinţe Sociale din cadrul Universităţii Sorbona – Paris.
Programul sesiunii de colocvii a debutat în prima zi cu prezentarea temei „Le temps dans l’Empire byzantin“ („Timpul în Imperiul Bizantin“), de către dl prof. univ. dr. Paolo Odorico şi a continuat cu formularea de întrebări şi răspunsuri privind tema abordată.
Cea de-a doua zi a dezbaterilor ştiinţifice, s-a desfăşurat în Sala Episcop Chesarie Păunescu din cadrul Centrul Eparhial cu prezentarea temei „La hérménéutique des textes en Byzance“ („Ermineutica textelor în Bizanţ“), de către dl prof. univ. dr. Paolo Odorico.
Pe parcursul acestor zile, profesori din cadrul Departamentului Teologic al Facultăţii de Istorie, Filosofie şi Teologie din cadrul Universităţii „Dunărea de Jos“ au prezentat referate şi au organizat laboratoare de exegeză patristică, în care au fost dezbătute teme precum iconografia bizantină, au fost lecturate şi comentate texte patristice de la Sfântul Vasile cel Mare, Sfântul Grigorie al Nyssei şi Sfântul Ioan Damaschin.
FacebookContact