După tradiţie, în ajunul Adormirii Maicii Domnului, icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului a fost adusă din nou la Mănăstirea Adam după ce, pe parcursul Postului Adormirii Maicii Domnului s-a aflat în procesiune în peste 120 de parohii din protopopiatele judeţului Galaţi.
La ceas de seară, Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, însoţit de mulțimea credincioşilor, a pornit în procesiune de la intrarea în curtea mănăstirii până la biserică și la altarul de vară al acestei mănăstiri închinată Maicii Domnului.
La altarul de vară al mănăstirii, icoana Maicii Domnului a fost aşezată spre închinare, iar Părintele Arhiepiscop împreună cu un impresionant sobor de preoţi şi diaconi a oficiat slujba Privegherii, urmată de săvârşirea Prohodului Maicii Domnului.
Cântarea a fost susţinută de credincioşi, slujitori, maici, pelerini şi copii îmbrăcaţi în costume tradiţionale, care au dorit, din tot sufletul să o preacinstească pe Cea căreia i se mai spune şi „Sfânta de la Adam“.
În cuvântul de învățătură, Chiriarhul Dunării de Jos a vorbit celor prezenți despre importanța privegherii în viața creștinului, ca semn al dragostei și al jerfei pentru cineva drag.
„În amurgul nopții ne aflăm la priveghi slujitori, monahi, credincioși și copii pentru a vedea o persoană, pe cineva drag nouă, pe care nu dorim să o lăsăm singură“, a spus ierarhul.
„Starea de veghe vine de la verbul «a veghea» sau «a priveghea», care înseamnă a fi atent la ceva, a avea o atenție crescută. Starea de veghe este starea de neadormire, iar starea de priveghere este o încercare de a fi foarte atent, asemenea unui soldat care stă la drapel“, a subliniat chiriarhul.
La final, conform tradiţiei, toţi cei prezenţi au trecut pe sub Sfântul Epitaf şi pe sub sfânta icoană făcătoare de minuni, cântând imne Maicii Domnului şi având în mâini lumânări aprinse, iar ierarhul Dunării de Jos i-a binecuvântat cu agheasmă.
FacebookContact