Sigla Arhiepiscopiei Dunării de Jos Catedrala Arhiepiscopiei Dunării de Jos

În perioada 19 - 23 august 2019, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, în cadrul Protopopiatului Târgu Bujor, județul Galați, s-a desfășurat tabăra de vară intitulata „Lumina vie a mănăstirii în inima copilăriei“, proiect susținut de Centrul Eparhial, Mănăstirea Adam, protoieria Târgu Bujor și 30 de parohii din cadrul acestui protopopiatului.

Această tabără face parte din programul eparhial de tabere din anul 2019, în care sunt implicate, atât cele opt protoierii ale eparhiei, cât şi opt mănăstiri din zona Dunării de Jos și se adresează grupurilor catehetice parohiale care sunt înscrise în Programul Catehetic Național ,,Hristos împărtășit copiilor“.

Tabăra din această săptămână a fost găzduită de Mănăstirea Adam, din judeţul Galaţi, aflată într-o zonă binecuvântată de Dumnezeu cu păduri și o variație de pajiști frumoase ce a oferit participanților posibilitatea de a petrece câteva zile de neuitat.

Cu disponibilitate și mare bucurie, maica stareță Anastasia Cimbru, împreună cu celelalte 11 maici din obștea acestei mănăstirii au deschis porțile inimilor pentru cei 140 de copii participanți la tabără.

Pe parcursul celor cinci zile, întreaga activitate a fost coordonată de către preoții Cezar Gagiu, protoiereu de Târgu Bujor și Ionuț Iordache, coordonator al programelor desfășurate cu tinerii în cadrul acestei protoierii.

Tabăra s-a constituit ca o recompensă meritată și mult așteptată pentru tinerii implicați în activitățile parohiale din care provin, care nu au posibilitatea de a fi susținuți financiar de către familiile lor pentru a participa la tabere sau excursii.

Programul fiecărei zile a fost foarte variat, oferind participanților posibilitatea de a comunica, de a-și face noi prieteni, de a-și însuși noi deprinderi și, nu în ultimul rând, de a rămâne cu amintiri frumoase din tindă bisericii.

Ziua de activități începea de fiecare dată în biserica mănăstirii, acolo unde participanții rosteau împreună rugăciunile de dimineață, după care, preacuviosul părinte arhimandrit Veniamin, duhovnicul Mănăstirii Adam, oferea informații despre istoricul mănăstirii și prezenta locul în care urma să se desfăşoare activitățile.

După masa de dimineață, oferită tuturor participanților în trapeza mănăstirii, copiii erau invitaţi să ia parte la jocuri de cunoaștere și prezentare. Până la masa de prânz, pe durata a două ore, copiii lucrau în cadrul atelierelor pregătite special pentru ei, sub coordonarea unor preoţi, profesori şi monahii. La atelierul de pictură au fost îndrumați de către preotul Ștefan Pintilie de la parohia Crăiești, la atelierul de brățări au primit îndrumările părintelui Florin Lefter de la parohia Fundeni, la atelierul de cusături au fost ghidați de Maica Maria, iar inițierea în modelarea hârtiei prin tehnica „quilling“ a fost făcută de doamna preoteasă Iordache Liliana de la parohia Moscu.

După masa de prânz, copiii participau la o sesiune de discuții duhovnicești, pe teme de actualitate și de interes specific vârstei. Coordonatorii discuțiilor cu tinerii au fost preacuviosul părinte arhimandrit Veniamin, duhovnicul Mănăstirii Adam și părintele Florin Costea de la parohia Berești Meria.

După clipele petrecute în tindă bisericii pentru hrănirea și liniștirea sufletelor, copiii participau, împreună cu părintele Petrișor Herescu de la parohia Berești Târg și părintele Ionuț Iordache de la parohia Moscu, la un program recreativ, în care, prin diverse jocuri, erau provocați să fie competitivi, să lucreze în echipă și să fie creativi.

Programul fiecărei zile de tabără a cuprins și vizitarea altor obiective importante din zonă, între acestea numărându-se frumoasa biserică și casa muzeu din parohia Bursucani, acolo unde, de la părintele paroh, copiii au aflat informații importante despre Sfântul Rafail de la Agapia Veche, originar din aceste meleaguri, dar şi despre alţi trăitori şi oameni se seamă din aceste ţinuturi.

Ziua de tabără se încheia cu rugăciunea de seară rostită de toți copiii participanţi în biserica de lemn a schitului Zimbru, acolo unde li se ofereau şi informații despre istoria acestor locuri.

Bucuria și entuziasmul copiilor beneficiari ai acestei tabere, precum și implicarea tuturor celor care s-au ocupat de bună organizare a activităților desfăşurate, ne oferă încrederea că astfel de inițiative sunt bine venite și ne ajută să pătrundem în inimile copiilor pentru a sădi acolo cele mai alese virtuți.

Săptămâna viitoare o altă tabără din cadrul acestui program eparhial va fi organizată la mănăstirea „Naşterea Maicii Domnului“ – Cudalbi, acolo unde vor ajunge alţi 120 de copii din parohiile protopopiatului Galaţi.

Pr. Rareş Bucur

Pr. Ionuţ Iordache       

Pastorală la Naşterea Domnului

Ajutor pentru sinistraţi

Ajută cu bucurie

Calendar

Proiect

Revista arhiepiscopiei

Ştiri Trinitas TV

Alte emisiuni

Emisiunea „În căutarea lui Hristos“

Ne puteți urmări și pe Facebook