Sigla Arhiepiscopiei Dunării de Jos Catedrala Arhiepiscopiei Dunării de Jos

În vacanţa de vară, toţi preoţii de la cele şase cercuri misionare din protopopiatul Tecuci au avut ca preocupare majoră educaţia copiilor şi tinerilor din cadrul Programului Naţional Catehetic „Hristos împărţăşit copiilor”. Astfel, toţi preoţii misionari şi preoţii parohi au analizat şi au organizat pe parcursul lunii august, tabere la Mănăstirea „Sfinţii Martiri Brâncoveni” de la Cârlomăneşti, judeţul Galaţi.

Astfel, zilnic, în acest loc cu o istorie aparte au ajuns zeci, în unele zile, chiar peste o sută de şcolari-pelerini care au luat cunoştinţă de viaţa de mănăstire, de preocupările pentru rugăciune şi lucru al călugărilor din amintita aşezare din judeţul Galaţi.

Cale de mai multe zile, pacea sihăstriei de la Cârlomăneşti a fost sub „asaltul“ a sute de copii şi tineri, care s-au rugat, dar s-au şi jucat, potrivit vârstei lor. Copii s-au pus în temă cu aspectele istorice ale aşezării monahale, cu viaţa de rugăciune din aşezământ, apoi, au  jucat şah, tenis de masă, baschet, fotbal, alte jocuri care nu sunt dăunătoare bunei creşteri.

Protoieria Tecuci a fost cea care a oferit baza materială pentru ca această activitate să se poată desfăşura.     

Toţi pelerinii au participat la slujba de vecernie şi la agapa frăţească. Programul a fost încheiat cu foc de tabără, cu jocuri şi chiote de copii.

Câţiva dintre cei prezenţi la tabără ne-au împărtăşit impresiile lor:

Mănăstirea din Cârlomăneşti este situată în judeţul Galaţi, pe o gură de rai. Împreună cu mai mulţi tineri, însoţiţi de preotul nostru, am poposit, pentru o zi, în frumoasa mănăstire a Sfinţilor Brâncoveni din localitatea Cârlomăneşti. Aici am participat la sfânta slujbă apoi, prin pădurea de salcâmi, am desfăşurat cu ceilalţi tineri diferite jocuri de grup. Am cântat , am pictat şi am admirat frumosul peisaj  ce înconjoară mănăstirea. Ne-am împrietenit şi am admirat cu toţii frumoasa natură aşa cum este în realitate. Departe de zgomotul infernal al maşinilor, aici ne-am simţit foarte bine. Prezenţa noastră la mănăstire de o zi a fost cât toată vacanţa. Ne vom aminti cu drag de această zi şi de bucuria ce am avut-o pentru câteva ore.  E minunat în mijlocul naturii, de vorbă cu Dumnezeu şi cu oamenii“ (Andrea Stancu, parohia Buceşti).

Am fost plăcut surprinşi când preotul ne-a propus să mergem o zi la o mănăstire. Nu ştiam că în judeţul nostru sunt locuri atât de minunate şi nu ştiam că există această mănăstire. Părintele Nicodim, în stilul său arhaic pur, ne-a povestit despre mănăstire şi despre oamenii locului. Am învăţat că Dumnezeu există peste tot, chiar şi în locurile cele mai neumblate şi pustii. Am povestit părinţilor despre această zi la mănăstire, o zi în care am învăţat şi am simţit multe lucruri frumoase. Ziua a fost încheiată cu un foc de tabără. Am mai văzut focuri de tabără dar ca acesta nu a fost niciunul. O zi de neuitat“ (Marcela Mitu, parohia Buceşti).

Într-o frumoasă zi de august am plecat din Buceşti la o veche mănăstire. Nici eu şi nici părinţii (care lucrează în străinătate) nu auzise de această mănăstire, cu hramul Sfinţilor Brâncoveni. Aici, ne-am întâlnit mulţi tineri, din diferite sate, dar şi din oraşul Galaţi. Deşi  nu pare, copiii de la sat se deosebesc de cei de la oraş. Aici ne-am rugat împreună, am cântat împreună, ne-am jucat împreună şi ne-am bucurat. Cred că a fost cea mai frumoasă zi de vacanţă. După o vreme ne-am împrietenit şi ne-am unit. La apusul soarelui, focul de tabără a creat o atmosferă deosebită. Bine ar fi să avem mai multe astfel de zile (Alexe Geanina, parohia Buceşti)

Maria Stanciu

Ajutor pentru sinistraţi

Ajută cu bucurie

Calendar

Proiect

Revista arhiepiscopiei

Ştiri Trinitas TV

Alte emisiuni

Emisiunea „În căutarea lui Hristos“

Ne puteți urmări și pe Facebook