Sigla Arhiepiscopiei Dunării de Jos Catedrala Arhiepiscopiei Dunării de Jos

În ziua praznicului Tăierii capului Sfântului Proroc Ioan Botezătorul, Arhiepiscopul Dunării de Jos a săvârşit Sfânta Liturghie la Mănăstirea istorică Măxineni, din judeţul Brăila.

Aşezată strategic, la confluenţa râurilor Siret şi Buzău, mănăstirea a fost ctitorită de domnitorul Matei Basarab al Ţării Româneşti în perioada 1636-1637. Vechea biserică făcută de domnitorul Matei Basarab, ajunsă ruină, a fost restaurată cu binecuvântarea şi strădania neobosită a Înaltpreasfinţitului Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, iar stăreţia şi zidul de incintă au fost refăcute din temelii.

La 25 septembrie 2018, Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, a săvârşit slujba de sfinţire a acestei biserici voievodale de la Mănăstirea Măxineni din judeţul Brăila. Slujba de târnosire a ctitoriei voievodului Matei Basarab a fost precedată de Sfânta Liturghie oficiată de un sobor de ierarhi ai Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române.

În biserica voievodală, Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, înconjurat de un sobor de ieromonahi, preoţi şi diaconi, a oficiat astăzi, 29 august, Sfânta Liturghie, în prezenţa rugătoare a evlavioşilor credincioşi, dar şi a stareţilor, stareţelor şi duhovnicilor Sfintelor Mănăstiri din Arhiepiscopia Dunării de Jos, participanţi la Sinaxa monahală.

Prezenţi la sărbătoarea Sfântului Ioan Botezătorul de la această mănăstire brăileană, credincioşii au avut bucuria duhovnicească de a se închina şi la moaştele sfinţilor Ioan Botezătorul, Sfântul Vasile cel Mare, Sfântul Ioan Casian, Sfântul Constantin Brâncoveanu şi Ioan Maximovici, aflate în patrimoniul sacru al acestei mănăstiri.

În cuvântul de învăţătură, chiriarhul Dunării de Jos a vorbit despre viaţa, activitatea şi sfârşitul jertfelnic al Sfântului Proroc Ioan Botezătorul şi a subliniat exemplul lăsat de acest mare sfânt pentru o vieţuire curată şi înţeleaptă, atât la tinereţe, cât şi la maturitate şi la bătrâneţe.

„Sărbătoarea de la încheierea anului bisericesc este închinată Sfântului Slăvitului, Înainte-Mergătorului şi Botezătorului Ioan, dascălul pocăinţei curăţitoare care ne aduce în faţă Mântuitorului Hristos spre a ne ierta şi curăţi de toate fărădelegile noastre. Sfântul Ioan este dascălul milosteniei şi al unei vieţuiri înţelepte între fraţi în comunitate, dar mai ales este dascălul vieţuirii curate îndeosebi în familie şi dascălul tinereţii şi al tinerilor pregătiţi să meargă bucuroşi ca florile vieţii pentru a păşi într-un nou an şcolar.

Sfântul Ioan Botezătorul este şi dascălul inspirator al vieţii monastice, foarte multe mănăstiri îl au ca ocrotitor, îl ascultă şi îl consultă, el fiind şi primul părinte sufletesc al Sfântului Apostol Andrei.

Întrucât Sfântul Ioan Botezătorul este ocrotitorul acestei mănăstiri reînviate de la Măxineni, am găsit de bine să mulţumim lui Dumnezeu astăzi, nu numai cu obştea sfintei mănăstiri de la Măxineni, ci şi cu reprezentanţii obştilor monahale din eparhie, întruniţi în sinaxă“, a spus ierarhul Dunării de Jos

În continuare, în cadrul Mănăstirii Măxineni, s-au desfăşurat lucrările Sinaxei monahale a stareţilor, stareţelor, duhovnicilor şi economilor din mănăstirile Arhiepiscopiei Dunării de Jos.

În cadrul dezbaterilor au fost analizate o serie de aspecte privind viaţa monahală, probleme administrative şi duhovniceşti din mănăstire.

Totodată, chiriarhul Dunării de Jos a mulţumit stareţilor şi cinului monahal din Eparhia Dunării de Jos pentru susţinerea programului eparhial de tabere din această vară, dar şi pentru implicarea exemplară în organizarea şi găzduirea activităţilor dedicate tinerilor.

Pr. Rareş Bucur

Pastorală la Naşterea Domnului

Ajutor pentru sinistraţi

Ajută cu bucurie

Calendar

Proiect

Revista arhiepiscopiei

Ştiri Trinitas TV

Alte emisiuni

Emisiunea „În căutarea lui Hristos“

Ne puteți urmări și pe Facebook